Jonathan Frakes: Sok ember számára most az Orville az új Star Trek

2018. április 07. 16:00 - Dave // urszekerek.hu

Az új nemzedékben (TNG) és a hozzá kapcsolódó mozifilmekben William T. Rikert megszemélyesítő színész, aki már a kilencvenes évektől aktívan rendez, és tavaly az egyik legsikeresebb Discovery epizódot is dirigálta, az Orville és a TNG hasonlóságairól, a Deep Space Nine-t követő Trek sorozatokról, valamint Quentin Tarantino mozifilmes terveiről nyilatkozott.

Már beszámoltunk róla, hogy Frakes csak röviden nyilatkozott a Discovery második évadáról:

Igen, vissza fogok térni. Már elolvastam az első epizód forgatókönyvét, és a második rész vázlatát, és már most teljesen fel vagyok tüzelve"

– célzott a forgatások áprilisi kezdetére a színész-rendező, majd az évadvégi Enterprise-cliffhangerre utalva hozzátette:

"Nagyszerű cliffhanger volt, ugye?"

Továbbgondolva a szűkszavú nyilatkozatot, Frakes minden bizonnyal nem ok nélkül kapta meg és olvasta el az első epizódok szkriptjét: valószínűleg valamelyik korai, akár már a szezonnyitó epizód rendezőjét tisztelhetjük tehát benne. Azért is ésszerű a feltételezés, mert a készítők már tavaly is rábízták az évadközi szünetről visszatérő sorozat sokat várt tizedik (Despite Yourself) epizódjának rendezését. Feltehetően idén is biztosra mennek, és nagy kaliberű epizóddal, ezzel együtt nagy névvel szeretnék a második évadot elindítani. Bár ennek ellentmond, hogy úgy tudni, azt Alex Kurtzman dirigálja majd.

A spoilerekre éhes rajongók azonban ezúttal sajnos hiába vártak a tavalyihoz hasonló Frakes-i elszólást – a színész annak idején, több hónappal az aktuális epizód bemutatója előtt egy találkozó nyilvánossága előtt elárulta, hogy a sorozat ellátogat majd a tüköruniverzumba, nem is egy epizód során. Később kiderült, az érintett egyik epizódot ő maga rendezi.

Jonathan Frakes közel három évtizede rendez, elsősorban tévésorozatok epizódjait, de két Star Trek mozifilm (Kapcsolatfelvétel, Űrlázadás), és néhány tévéfilm is kötődik nevéhez. Rendszeresen láthatjuk nevét sci-fi és fantasy/misztikus sorozatok stáblistájában is (Alkonyzóna, Dollhouse, V, mint veszélyes, A S.H.I.E.L.D. ügynökei, Éghasadás, illetve A titkok könyvtára sorozat két tévéfilmjének és tíz epizódjának is a rendezője volt.)

A tavalyi év különösen izgalmas lehetett számára, hiszen két olyan újonc sci-fi sorozat egy-egy epizódját is ő rendezte, mely szériákat a Star Trek rajongók különösen figyelemmel kísértek a 2017/18-as sorozatos idényben: a Star Trek: Discovery már fentebb említett Despite Yourself című részét, és a The Orville ötödik, Pria című epizódját. A bármely Star Trek sorozatban is kiválóan helytálló sztori ráadásul nemcsak egy jól előkészített csattanót, hanem Frakes mellett egy másik ismert nevet, Charlize Theront is fel tudott mutatni – újabb pontszerzés Seth MacFarlane javára az akaratlanul is kibontakozó Orville vs. Discovery rajongói vitában.

"MacFarlane egyértelműen azt szerette volna, hogy az Orville úgy nézzen ki, mint annak idején a TNG. Ezért nyert meg a stábba olyan szakembereket, mint Marvin Rush operatőr vagy Brannon Braga író-producer, és olyan rendezőket hozott egy-egy részhez, mint Robbie Duncan McNeill, aki a Voyagerben rendezett csodálatos epizódokat, illetve James Conway, aki egy sor kiváló TNG-részt készített, vagy épp engem is. Megtöltötte a stábot olyan emberekkel, akik részt vettek a TNG-ben, hogy a sorozat olyan érzést keltsen, mint maga Az új nemzedék, és úgy gondolom, ez sikerült is neki. Az Orville betöltött egy űrt, amit a TNG hagyott annak idején, ezért sok ember számára most az Orville az új Star Trek, mivel úgy mesél történeteket, mint Az új nemzedék tette, ráadásul ezt eszelősen jó humorral csinálja"

– fejti ki Frakes. A rendező-színész nem rejtett véka alá a véleményét arról a kérdésről sem, melyik volt a TNG utáni kedvenc Star Trek-sorozata:

"Azok közé tartozom, akik igazán szerették a Deep Space Nine-t. Azt hiszem, a készítők ott igazán merészek voltak, és kihasználták a lehetőségeket, amit a sorozat nyújthat. Imádtam a Voyagerben dolgozó kollégáimat, ám azt a sorozat nézve mindig is egyfajta "TNG light" változat érzése van az embernek... Az Enterprise esetében pedig ezt még túlzásba is vitték – de magukról a készítőkről itt sem tudnék és szeretnék semmi negatívat mondani. Végül is ez már a negyedik Star Trek sorozat volt, ki tudja, hány éven belül is... Őszintén szólva, akkoriban a Paramount már annyira mohó volt, hogy sorban gyártotta a sorozatokat, felhígítva ezzel annak az esszenciáját, amit Roddenberry teremtetett."

A DS9 csodálatos történeteket mesélt. Voltak konfliktusok, a főhősöknek küzdeniük kellett. Tudom, hogy nem mindenki kedvenc sorozata, de én mindig is élveztem, és imádtam benne dolgozni. Roddenberry annak idején igyekezett száműzni a karakterek közötti konfliktusokat, de ugye azok nélkül nehéz drámát írni. Jelenleg pedig együtt dolgozom Ira Behrrel a sorozatról szóló dokumentumfilmen, ami nemsokára megjelenik."

– folytatja Frakes, aki Thomas Riker eljátszásán túl (3x09 "Defiant") három epizódot is rendezett a sorozatban. Végezetül kifejezte állásfoglalását azzal kapcsolatban is, hogy a következő mozifilm esetleg Quentin Tarantino közreműködésével készülhet:

"Egyfelől lenyűgözőnek tartom, és nagyon érdekelne, másrészt viszont nem vagyok meggyőződve arról, hogy erre sor fog kerülni, mivel nem vagyok benne biztos, hogy mindaz, amit Tarantino képvisel, egy univerzumban létezik mindazzal, amit eddig a Star Trekről tudunk... Ugyanolyan kíváncsi vagyok persze, mint mások, de nem nagyon hiszem, hogy ez a dolog reális, és megvalósulhat. De tudom, hogy már dolgoznak rajta, szóval JJ és Quentin már a megvalósításon fáradozik, és már van íróstábjuk is. Én magam örök optimista vagyok, JJ-nek pedig nagy tisztelője és közeli barátja. Tudom sok ember ezzel nem így van, de szerintem csodálatos történetmesélő, és nagyszerű munkát végzett, különösen a legelső Star Trek mozifilmjével. Tarantino Trekje akár hihetetlenül kreatív is lehet, és meglephet minket, bár egyúttal beviszi a Star Treket az R-besorolású filmek világába. Patrick Stewart egyébként már azonnal felajánlotta részvételét, mihelyst elhangzott Tarantino neve."

Zárásként Frakes magát JJ Abramst idézte az előkészítés alatt álló filmmel kapcsolatban:

"Quentin azt mondta, durva lesz..."

Nem rég Simon Pegg (Scotty) a Mindenen túl forgatása közben kialakult kihívások, és a mozi bemutatásával kapcsolatos ellenérzései mellett a következő film előkészítéséről is megosztott néhány általa ismert információt.

emTV.hu // TrekMovie // robots-and-dragons.de

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2413815874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása