A ferengik elhibázott bemutatkozása

2018. március 24. 16:00 - FCs.

A Star Trek: Az új nemzedék (TNG) megalkotása közben a készítők úgy tervezték, hogy a sorozatban a ferengik lesznek a legfőbb visszatérő ellenség, az ötödik epizódban történő felbukkanásuk azonban egyáltalán nem úgy sikerült, ahogyan Gene Roddenberry eredetileg szerette volna. A rosszul megvalósított hangvétel tényével még a rajongók, az írók és a producerek is egyetértenek, a hatalmas melléfogás felelősségét azonban a sorozatban felbukkanó első ferengi vezetőt, majd a Deep Space Nine-ban Quarkot alakító Armin Shimerman most egy emberként vette a vállára.

A Deep Space Nine előtt Armin Shimerman a A helyőrség (TNG 1x05, The Last Outpost) című epizódban alakította a ferengi leszállócsapat vezetőjét, Leteket. A Gamespot interjújában (ami egyébként a Star Trek Online Deep Space Nine-hoz kötődő kiegészítőjéről szól) Shimerman így emlékezett vissza a kezdetekre:

"Mindaz, amit a ferengikről mondtak nekünk, és ami végül megvalósult, köszönőviszonyban sem voltak egymással. A ferengik lettek volna az új klingonok. Ők nem egy komikus fajnak lettek kitalálva, kegyetlennek és fenyegetőnek kellett volna lenniük. És sajnálatos módon engem kértek fel, hogy játsszam el az egyik vezető ferengit, amivel csúfosan elbuktam.

Az alakításom egyáltalán nem olyanra sikerült, mint ahogyan Gene Roddenberry elképzelte. Abban az időben meglehetősen beteg volt, és nem volt jelen a forgatáson. De találkoztam vele futólag – talán kevesebb, mint harminc másodpercig – amikor vetett egy pillantást a maszkomra és a jelmezemre.

A helyőrség katasztrofális lett. És senki sem érzi ennek a hibának a terhét annyira, mint én."

Ennek ellenére a készítők láttak még fantáziát a ferengikben, hiszen Az új nemzedékben (TNG) többször visszatértek, a Deep Space Nine pedig már végleg meghatározta a nagyfülű népség tényleges karakterét. Quark egy főszereplő volt az űrállomáson, Armin Shimerman pedig minden erejével arra koncentrált, hogy helyreállítsa a ferengik hírnevét a nézők számára:

"Évekig nem tudtam elfelejteni, Damoklész kardjaként lebegett a fejem fölött. Az első négy évadban minden Deep Space Nine-ban teljesített munkámmal próbáltam kitörölni az eredeti alakításomat az emberek fejéből. Az volt a személyes küldetésem, hogy jóvá tegyem a hibát, amit vétettem – hogy azt az egydimenziós karaktert egy háromdimenziós szereplővé tegyem."

A TrekMovie tavalyi interjújában Ira Steven Behr, a Deep Space Nine showrunnerje is megosztotta a ferengikkel kapcsolatos kezdeti ellenérzéseit:

"Egyáltalán nem voltam oda [a ferengikért] és azt gondoltam, hogy egy tévút volt. A pillanat, amikor ezt felismertem, az a Bábel című rész kidolgozása közben történt, ami az első igazi epizód volt, amit a DS9-ban írtam. Rom történetével kezdődött, egy keményvonalas ferengi, aki nem szeretné, hogy a fia »emberi iskolába« járjon, és tényleg úgy gondoltam, hogy ez nekem nem megy. Nem szerettem volna, ha a ferengi az utálatos, radikális fickó.

Volt egy jelenet, amiben Quark és O’Brien, vagy Odo szerepelt, és Quark azt mondta, hogy »Az öcsém a cipőjét sem tudná bekötni, ha volna rajta fűző«, és ez a mondat elgondolkodtatott, hogy mi lenne, ha ez az egész a testvérekről szólna, erről a két testvérről. Van egy sikeres testvér, meg egy lúzer testvér. Elkezdtem emberi szemszögből gondolni a ferengikre, huszadik századi emberi nézőpontból. Ez nagyon működött számomra. Ez lett a vezérfonalam. Nem az, hogy sokkal viccesebbek legyenek – habár viccesek voltak – hanem inkább az, hogy olyanok, mint a huszadik századi emberi lények, és így írhatjuk meg az ő kapcsolatukat."

A ferengik végül úgy tűnik, hogy megtalálták a saját helyüket a kánonban, és ebben az idén huszonötödik évfordulóját ünneplő Deep Space Nine óriási szerepet játszott.

Ti mit gondoltok a ferengikről, és a vagyongyűjtés szabályairól? Oszd meg velünk itt vagy Facebookon!

emTV.hu // TrekMovie

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5313775716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása