Troi helyett majdnem Hetessel készült el a Nemezis

2018. március 21. 10:00 - Menyhárt Attila

A Star Trek az elmúlt több mint fél évszázad során többé vált egy sci-fi sorozatnál, egy fantázia univerzumánál. Immár a kultúra része, amelyen rajongók generációi nőttek fel szerte a világon. A felszín alatt néhol titkok bújnak meg – jöjjön egy a Nemezis című utolsó TNG moziról.

A tavaly Las Vegas-i harminc éves találkozó során egy eleddig nem ismert tény került napvilágra. Nagyon kevesen múlt, hogy Az új nemzedék (TNG) színészeivel forgatott film, a Nemezis egészen más történettel készüljön el, mint hogyan ma ismerjük.

A történetet a Deanna Troit alakító Marina Sirtis mondta el:

"Amikor a Star Trek: Nemezisről tárgyaltam [a Paramounttal], szó szerint azzal fenyegetőztek, hogy engem ki fognak rúgni, és átírják Troi szerepét. De valójában nem átírják, hanem azt mondták: »Kirúgunk és Jeri Ryant alkalmazzuk helyetted.«"

A színésznő erről sosem beszélt nyilvánosság előtt, noha korábbi interjúiban többször utalt arra, hogy a Nemezis nem tartozik a kedvenc filmjei közé. Aki esetleg féltékenységet tételezne fel szavai nyomán, annak tudnia kell, hogy Marina Sirtis és Jeri Ryan (Hétkilenced, Voyager) az életben nagyon jó barátok évek óta.

A vita – mint annyiszor – valójában a színésznő fizetése körül forgott. Ez általános jelenség Hollywoodban.

"A nőknek mindig kevesebbet fizetnek, és a tárgyalások mindig csúnyábbak, mert van egy rossz beidegződés, hogy nem érdemlik meg ugyanazt a pénzt, mint a férfiak. Ez mindig csúnya dolog volt. Hat évvel korábban abbahagytam a dohányzást, de újra elkezdtem, amikor a szerződésemről tárgyaltam a Paramounttal. Ez nagyon rossz volt."

A színésznők cseréje nem lett volna egyszerű feladat, mint az elsőre gondolnánk. 2001 közepén éppen csak befejeződött a Star Trek: Voyager sorozat, miközben már a Nemezis forgatása zajlott. Vagyis Hetes legalább a űr megfelelő kvadránsában tartózkodott volna, de korábban nem volt kapcsolatban Az új nemzedék (TNG) szereplőivel. A forgatókönyvíróknak tehát meg kellett volna indokolniuk Hetes jelenlétét az Enterprise-E fedélzetén. A szereplőváltás egyéb jelentős változásokat is megkövetelt volna. Nem lett volna a filmben a (rajongók által évek óta várt) esküvői jelenet Riker első tiszt és Troi tanácsadó között, illetve Troi mentális párviadala remán alkirállyal. Pedig pontosan ezek a szálak színesítették Picard és Shinzon egész filmen átívelő küzdelmét.

Milyen lett volna a mozifilm mindezek nélkül? Valószínűleg sokkal kevesebb. Deanna Troi karaktere látszólag nem olyan jelentős, mint a többieké. Ő nem harcol fézerekkel, nem vív űrcsatákat, mégis a jelenléte elengedhetetlen. Ő az, aki figyelemmel kíséri a legénység pszichikai állapotát, elsimítja a személyes problémákat és jó tanácsokkal szolgál a kapitány számára a diplomáciai tárgyalásokon. Telepatikus képességi pedig különösen érzékennyé teszik nemcsak emberek, de idegen lények megértéséhez. Egy szelíd külsejű hölgy, aki a lágy felszín alatt rendkívüli lelkierővel bír. Félig idegen, mégis rendkívül emberi.

Lehet, hogy Ryan vonakodása, hogy eltávolodjon a Paramount befolyásától, tette lehetővé, hogy végül Sirtis írta alá az utolsó TNG filmről szóló szerződést. Mi rajongók pedig kaptunk egy fordulatos, élvezetes filmet, amelyben elbúcsúzhattunk Picard kapitánytól és legénységétől.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2013756256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása