Mobiltelefon-hálózatot építenek a Holdra

2018. március 01. 09:00 - Ádám // emTV.hu

Mobiltelefon-hálózatot telepítenek a Holdra 2019-ben, ami lehetővé fogja tenni a nagy felbontású streaming szolgáltatást a holdi felszínről a Földre. A projekt az első magánfinanszírozású Hold-misszió része – jelentették be kedden a barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). A hálózat 4G technológiára épül majd.

A Vodafone Deutschland, a Nokia és az Audi együtt dolgozik a projekten, amely ötven évvel az első Holdra-szállás után fog megvalósulni. A három vállalat a berlini székhelyű PTScientists űrkutatási céggel dolgozik együtt. A Nokia antennákat 2019-ben a floridai Cape Canaveral űrközpontból indítandó SpaceX Falcon rakétával akarják eljuttatni a Holdra. A hálózat lehetővé teszi majd, hogy az Audi holdjárói kommunikálhassanak egymással és bázisállomásukkal. A Vodafone által biztosított 4G hálózat lehetővé teszi, hogy a Hold felszínéről nagy felbontású videókat streameljenek a Földre.

A projekt egyik illetékese elmondta, hogy a hálózat a 4G technológiára épül. Azért döntöttek e mellett és nem a legújabb 5G hálózat mellett, mivel utóbbi még a tesztelés és a kipróbálás időszakában van, és nem elég stabil ahhoz, hogy biztosítsa az összeköttetést a holdi felszínről.

A 4G hálózat létrehozásától azt remélik, hogy az első lépés lesz a jövőbeni Hold-missziók kommunikációs infrastruktúrájának megteremtéséhez. A hálózattal energiát fognak megtakarítani, mivel a mobiljelek sokkal hatékonyabbak az analógnál.

emTV.hu // MTI // címlapfotó: Murad Sezer / REUTERS

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5213706928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása