Zachary Quinto újra Spock nyomában

2018. február 13. 15:00 - Dave // urszekerek.hu

Quinto már nem csak Spock szerepében követi néhai kollégáját: a negyvenegy éves színész, aki eddig három Star Trek mozifilmben alakította a Leonard Nimoy által csaknem öt évtizeden át megszemélyesített legendás vulkánit, most egy másik műsorban is átveszi a Star Trek ikonikus színészének helyét, és ered majd a rejtélyek mögött megbújó igazságok nyomába.

A History Channel január végén jelentette be, hogy újraindítja a hetvenes évek egyik népszerű showműsorát, melynek annak idején hat éven keresztül Leonard Nimoy volt a műsorvezetője. Az In Search Of... (A ... nyomában) futó kvázi dokumentum-sorozat szokatlan, megmagyarázhatatlan, paranormális jelenségeket vizsgált, és műfajában gyakorlatilag úttörő volt, hiszen a manapság már jól bevált tudományos ismeretterjesztés, valamint a szenzációvadász, némileg áltudományos, de szórakoztató jellegű megközelítés egyvelege volt. Nimoy stábja a régmúlt és a modern kor rejtélyeit egyaránt vizsgálta: mitikus szörnyek, letűnt civilizációk, földönkívüliek, mágia, boszorkányság és varázslat, megmagyarázhatatlan eltűnések nyomába eredt, szemtanúk, tudósok, kutatók és technikusok segítségével.

Az 1977 és 1982 között vetített, majd később a History Channelön többször ismételt, illetve 2002-ben a Csillagkapuból és az X-aktákból ismert Mitch Pileggi vezetésével egy évadra újraindított, összesen száznegyvennégy részes széria epizódcímeit átolvasva izgalmas témákat találunk: növények, melyek az emberi gondolatokra reagálnak, a Nazca-vonalak mint ősi UFO leszállópálya, földönkívüliek által elrabolt emberek, a Bermuda-háromszög vagy éppen a Nagyláb rejtélye, gyilkos méhek és hangyák, a múmiák átka, földrengés-előrejelzés, jövőbelátás, marslakók, Atlantisz, Amelia Earhart, Drakula, a Loch Ness-i szörny, Stonehenge, kísértetek, vudu, a maják titkai, halhatatlanság, reinkarnáció, mocsári szörnyek, hipnózis, klónozás, parapszichológia, vadon felnőtt gyerekek, gyógyulás hit által, az ifjúság forrása, csodagyerekek, Marilyn Monroe, a Hindenburg, az elefántember, a Lincoln-összeesküvés, Salamon király bányái, Hudini, Nostradamus...

Most – egyelőre – tíz epizódon át Zachary Quinto ered majd a világ legnagyobb rejtélyei mögött megbújó igazságok nyomába, a misztikus tematikát némileg felfrissítve: az új Spock immáron az időutazás vagy a mesterséges intelligencia titkait is vizsgálja, ám olyan klasszikus, népszerű fenomének is terítéken maradnak, mint az UFO-észlelések, az idegen lényekkel való találkozások, vagy a misztikus teremtmények.

A nem szkriptelt műsor epizódjaiban tárgyalt témákat szemtanúk beszámolóival, szakemberek véleményével, és kísérletekkel szemléltetve támasztják alá. Quinto (aki produceri és műsorvezetői feladatokat is betölt majd az adás készítése során) kifejezetten örül a széria újraélesztésének, hiszen az annak indulása óta eltelt négy évtizedben jelentős tudományos és technológiai fejlődés ment végbe, van tehát létjogosultsága új kérdések feltételének, és az ismeretlen jelenségek vizsgálatának. A színész szerint a műsor emellett kiváló lehetőség arra is, hogy tisztelettel adózzon néhai drága barátja és színész-kollégája, Leonard Nimoy örökké kíváncsi, a világot és az univerzumot fürkésző szellemiségének.

Az új In Search Of, melynek nemzetközi és hazai premierdátumáról egyelőre még nincs hírünk, mindenesetre jól illeszkedik a History Channel hasonló tematikájú műsorai közé, például a 2010 óta futó Ősi idegenek (Ancient Aliens) sorozat kedvelői bizonyára érdeklődéssel fogják majd várni. A téma iránt rajongó nézők egyébként hamarosan újabb ínyencséget is kapnak a dokumentumcsatornától: nemsokára indul ugyanis a Blue Book című sorozat is, mely az Amerikai Légierő eddig titkosított, az ötvenes és hatvanas évek UFO-jelenségeit vizsgáló aktáinak feltárásáról fog szólni.

Annyit mindenképpen megállapíthatunk: az egykori Star Trek színészek rejtélyes módon vonzódnak a paranormális jelenségeket bemutató fikciós-és dokumentumsorozatokhoz: William Shatner többek között a hazai tévénézők előtt előtt is ismert, Para? Normális? (Weird or What, 2010-12) sorozat műsorvezetőjeként volt látható, míg Jonathan Frakes egy szkriptelt, misztikus doku-drámasorozat, a Rejtélyes igazságok (Beyond Belief: Fact or Fiction, 1998-2002) huszonhat részében próbálta az adott miniepizódokban bemutatott meghökkentő történetek igaz vagy hamis voltát megállapítani.

emTV.hu // TrekMovie

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9713661070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása