Attila öt kedvenc Star Trek epizódja

2017. december 29. 09:35 - Menyhárt Attila

Valamikor a nyolcvanas évek végén az állami televízió egyik ifjúsági műsorában láttam, ahogy a felújított Enterprise elhagyja az orbitális űrdokkot. Azt hiszem, ekkor dőlt el, hogy Star Trek rajongó (is) leszek. Láttam minden filmet és sorozatot, több nyelven is, ezért nehéz volt kiválasztani az öt legkedveltebb epizódot, mert rengeteg kedvencem van.

Sorrendben az ötödik az Útkereső (6x10 'Pathfinder') a Voyagerből: Barclay hozza a szokásos mulatságos figuráját a csetlésével-botlásával és rigolyáival. Érdekesnek találtam benne egy másik Az új nemzedék (TNG) szereplő Deanna Troi felbukkanását is. Számomra azonban az epizód csúcspontja Paris admirális egyetlen mondata: Itt Paris admirális. Ebbe a mondatba annyi mindent bele tudtak sűríteni az alkotók, hogy nem emlékszem hasonlóra egyik Trek sorozatban sem.

A negyedik az eredeti sorozat (TOS) Nincsenek győztesek (1x14 'Balance of Terror')​: Bár a későbbi sorozatokban a romulánok mint az egyik fő ellenségként szerepelnek, az eredeti sorozatban csupán két epizódban jelennek meg. A romulán parancsnok figurája – saját meglepetésemre – szimpatikusnak bizonyult. Kétségtelenül tapasztalt katona, aki sok mindent látott. Talán túl sokat is. Különösen érdekes a tárgyalóteremben zajló vita Kirk és a többi tiszt között. Kirobbantsanak egy új háborút vagy nem? Kezdeményezzenek vagy visszavonuljanak? Kirk és a romulán parancsnok mintha egymás tükörképei lennének,miközben a soron következő lépésüket tervezgetik . Az epizód nézésekor mindig a Nemezis film jut az eszembe.

A harmadik helyezett a Deep Space Nine (DS9) Fordul a kocka (6x9 'Sacrifice of Angels')​ című epizódja. A Star Trek bár nem klasszikus űr csihi-puhi, de ebben az epizódban van számomra az egyik legjobb űrcsata. Elismerem a Föderáció alapelve a békés terjeszkedés és a diplomáciai megoldások keresése, de időnként harcolni kell az elveink megőrzéséért. Van az a pont, ahonnan nem vonulhatunk vissza. Különösen tetszett az, hogy ebben az epizódban végre Odo-nak is döntenie kellett melyik oldalra áll, hiszen mindig azt állította számára az igazság a legfontosabb.

Az Enterprise Összefogás (4x13 'United') című része a második. Tulajdonképpen egy három epizódból álló történet része, de nekem a középső rész a legfontosabb. Sokszor azt mondják a kritikusok, hogy az Enterprise nem tartozik (tartozott) a Star Trek kánonba, de szerintem ez a sorozat tükrözi igazán a Roddenberry által lefektetett elveket. A közös ellenség ellen össze kell fogni, és félretenni a kicsinyes nézeteltéréseinket. Archer kapitány nem tipikus Csillagflotta tiszt (még), aki hajlandó az életét is kockáztatni az alkalminak látszó szövetségért. Látható a legénység csapatmunkája, amint egy látszólag zsákutcába vezető eseményből kell kiutat találni. Engem megragadott az utolsó előtti jelenet, ahogy a kamera lassan távolodik az Enterprise-tól és láthatóvá válnak a különböző (addig ellenséges) űrhajók is békésen egymás mellett. Abban a jelenetben az eljövendő Föderáció árnyékát pillanthattuk meg.

Az aranyérmes Az új nemzedék (TNG) és Az ellenség arca (6x14 'Face of Enemy'). Mi lenne, ha felébredve egy ellenséges faj arca nézne rád vissza a tükörből? Ha belekényszerítenek egy olyan küldetésbe, amelyet önként nem vállalnál? Ha egy másodperre sem lazíthatsz, mert a tét nemcsak a te életed, de másoké is? Deanna Troi tanácsadó, és nem kém vagy hírszerző, mégis gyorsan fel kellett nőnie a feladathoz a romulán hadihajó fedélzetén, szerintem sikerrel. Végre egy keményebb és határozottabb Troit láthattunk.

Nektek mi az öt kedvenc epizódotok és miért? Osszátok meg velünk kommentben itt vagy a Facebookon! Hamarosan érkezik az Űrszekerek szerkesztőinek újabb listája!

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4513529071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása