Alexander Courage – a Star Trek zenei esszenciája

2017. december 11. 11:15 - FCs.

Tegnap ünnepelte volna kilencvennyolcadik születésnapját az eredeti sorozat (TOS) ikonikus főcímzenéjének szerzője, Alexander Courage. Élete során számos film és sorozat aláfestésénél működött közre, a leghíresebb műve azonban kétségkívül a Star Trek főcíme alatt hallható egzotikus zenei téma. A szóban forgó mű egyes dallamaiból és motívumaiból későbbi mozik és sorozatok zenéi is merítettek, legutóbb például Jeff Russo Discovery főcíme.

courage.jpg

Courage alapművét a későbbi Star Trek produkciókon dolgozó zeneszerzők megkerülhetetlen sarokpontnak tekintik. Michael Giacchino, a Kelvin mozifilmek aláfestéséért felelős művész például az alábbiakat nyilatkozta:

"Úgy gondolom, hogy a Star Trek sokat köszönhet Jerry Goldsmith zenéjének. Lenyűgöző munkát végzett a mozifilmekkel. Mindemellett az a véleményem, hogy Alexander Courage a felelős Star Trek zenei lelkivilágáért. Azt hiszem, hogyha elkezdenél lebontani mindent, darabról-darabra, fontossági sorrendben, az utolsó dolog, amit a kezeidben tartanál, az a Star Trek főcímének nyitó harsonái. Számomra ez a zenei darabka mindig is egyet jelent a Star Trekkel."

Courage az eredeti sorozat két pilotjához, a The Cage és a Where No Man Has Gone Before című epizódokhoz, valamint a Man Trap, a The Naked Time és a The Enterprise Incident című részekhez is készített aláfestést. Az epizódokhoz írt dallamai segítettek lefektetni a sorozat zenei megszólalását, habár saját témái gyakran kísérletezőbbek voltak, mint a Star Treken tevékenykedő többi kollégáinak megközelítései.

Alexander Courage 2008. május 15-én hunyt el.

emTV.hu // TrekMovie

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9113471635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása