133+1

2017. november 20. 09:30 - FCs.

Star Trek: Discovery – 1x9 epizódleírás

Terral admirális minden aktív csillaghajót visszavonulásra utasít, köztük a Discovery-t is. Lorcának a parancs szerint a 46-os csillagbázishoz kell ugrania, ez azonban pusztulásra ítélné a Pahvo élővilágát. A közeledő klingonok – élükön Kol tábornokkal – biztosan megsemmisítenék a jeladót, valószínűleg az őslakosokkal együtt. Lorca nem fordul az admirális parancsa ellen, a kitűzött úti célt azonban nem spóraugrással, hanem térváltással közelíti meg. A csillagbázis eléréséhez szükséges három óra talán elegendő lehet arra, hogy a legénység megoldást találjon a Pahvo megmentésére. Ha megszületik a megfelelő stratégia, a Discovery azonnal visszaugorhat a helyszínre.

epizodleiras_1x9_cover.jpg

Lorca adatokkal szeretné alátámasztani a spórahajtómű használatának mellőzését, ezért a meghajtórendszert saját szervezetével működtető Stamets-et egészségügyi kivizsgálásra küldi. Stamets aggódik az élettársa miatt: ha a génmanipulációs mellékhatások nyilvánosságra kerülnek, akkor Dr. Culber karrierje súlyos veszélybe sodródhat.

A klingon álcázó erős gravitációs mezővel téríti el a fényt és az elektromágneses hullámokat, ami a szenzorok számára észlelhetetlenné teszi a hajóikat. Az elektromágneses háttérsugárzásnak tűnő apró jelváltozások azonban összefüggésbe hozhatók a gravitációs mezővel, a megfelelő kapcsolat feltérképezése esetén pedig egy olyan algoritmus fejleszthető ki, ami alkalmas az álcázott hajók észlelésére. Ez viszont csak úgy érhető el, ha a klingon hajókon egy átszállócsapat jeladó-berendezéseket telepít, ami az álcázás üzemeltetése közben adatokat gyűjt. A pajzsok és fegyverek működtetéséhez a szarkofághajónak ki kell kapcsolnia az álcázót, a két állapot között megnyíló időtartam pedig alkalmas lehet az átsugárzásra. A terv gyenge pontja, hogy a megfelelő mennyiségű adat begyűjtése normál esetben több napot is igénybe vehet.

epizodleiras_1x9_1.jpg

A gyengélkedőn kiderül, hogy Stamets halántéklebenyének fehérjeállományában kimutatható idegrostköteg átrendeződés alakult ki, a mellékhatásokat azonban a hadnagy nem vallja be. Lorca személyesen kéri be az orvosi jelentést, a navigátorral pedig olyan tervei vannak, ami meglehetősen zaklatottá teszi a doktort.

Az ellenséges hajók érzékelését elősegítő algoritmus megalkotása érdekében százharminchárom mikrougrást kell végrehajtani a spórahajtóművel, ami egy térbeli pillanatkép létrehozását eredményezheti az álcázott klingon szarkofághajóról. A terv kivitelezéséhez bonyolult számítások valós idejű elvégzésére is szükség lesz, amiket Saru fog végrehajtani. A hadnagy áldozatvállalásának ösztönzése érdekében Lorca megmutatja, hogy ő maga is figyelemmel kísérte az eddigi ugrásokat, melyekről adatokat is gyűjtött. A micéliumhálózatban rejlő lehetőségeket látszólag még Lorca sem tudja közömbösen kezelni: a háború után az utazás folytatódhat. Ennek tudatában Stamets vállalja a mikrougrások navigálását.

epizodleiras_1x9_2.jpg

Tyler szeretné, ha vele együtt Burnham sugározna át a klingon szarkofághajóra, Lorca azonban ellenzi az ötletet. Burnham a klingon hajón való jártasságával próbálja meggyőzni a kapitányt, a vita során pedig újra a logika előtérbe helyezésével érvel. Lorca ezúttal enged.

Az ugrások előkészítésekor Tilly véletlenül elárulja a doktornak, hogy Stamets hadnagynál mellékhatások alakultak ki. Culber nem akad ki, Stamets karján pedig egy olyan speciális mandzsettát helyez el, ami lehetővé teszi a navigációs kamrában történő orvosi kezelést. Lorca eközben kihangosított lelkesítő beszédet tart a legénységnek a küldetés megkezdése előtt. A holtak hajója megérkezik a Pahvo bolygóhoz.

Kol alábecsüli a helyzet komolyságát, amikor megpillantja az egyedül érkező Discovery-t. Tyler és Burnham aktiválják a jelutánzó berendezéseiket, amik emberi életjeleik elrejtését teszik majd lehetővé a klingon hajón. Az átszállócsapat sikere érdekében a Discovery leköti a klingonok figyelmét az átsugárzás után.

epizodleiras_1x9_3.jpg

Burnham elhelyezi az első jeladót, a másodikat pedig a szarkofághajó hídján kell telepíteni. Útközben egyemberi életjel bukkan fel az érzékelőn, Burnham szerint bárki is az, vissza kell vinni a Discovery-re. Tyler egy kés segítségével nyitja ki a hozzá vezető ajtót, a teremben Cornwell admirálist találják meg több klingon holttest, és a majdnem eszméletlen L’Rell társaságában.Miközben Burnham feléleszti az admirálist, a talpra álló klingon hölgy kellemetlen emlékeket ébreszt a rohamosan rosszabb állapotba kerülő biztonsági főnökben.Burnham elkábítja L’Rell-t, de Tyler sokkos állapotba kerül, ami lehetetlenné teszi a megbízása további teljesítését. Burnhamnek egyedül kell eljutnia a hídra, Tylert a helyváltoztatásra képtelen Cornwell admirális társaságára bízza, akinek egy fézert ad a kezébe.

Burnham elhelyezi a második érzékelőt a szarkofághajó elejében, a Discovery gyors ugrássorozatba kezd. Dinamikus eltűnések és előbukkanások közepette nyitnak tüzet a klingonokra, miközben Burnham az univerzális fordító segítségével hallgatja az ellenséges híd legénységének a reakcióját. Az álcázás aktiválása után a jeladók működni kezdenek, a gravitációs mezőt feltérképező mikrougrások közben pedig Dr. Culber folyamatosan monitorozza Stamets egészségi állapotát. Eközben Cornwell a pszichológiai szaktudásával próbálja Tyler hadnagyot megnyugtatni a másik oldalon.Stamets fizikai kondíciója ugrásról-ugrásra romlik, Dr. Culber kifejezi aggodalmát a kapitány felé. Lorca parancsa szerint mindenáron be kell fejezni a küldetést.

epizodleiras_1x9_4.jpg

A klingonok gyanút fognak a szabotázsról, egy csapat a temetkezési kamra felé veszi az irányt. Kol tábornoknak rossz előérzete van, így térváltásra utasítja a legénységet, de mielőtt ez megtörténne, Burnham két jól irányzott fézerlövéssel felfedi magát. A fordító segítségével sikerül megérteniük egymást, Kol azonban nincs lenyűgözve a leleményes emberi találmánytól, a maga részéről inkább a klingon identitás ellen hadrendbe állított eszközök közé sorolja. Burnham elárulja a Georgiou jelvényét fogpiszkálóként használó Kolnak, hogy ő ölte meg T’Kuvmát.

A holttest tároló kamrába behatoló klingonokat Cornwell sikeresen visszatartja a fézerével, amíg Tyler hadnagy a Pahvoi éjszakában történt Burnham-csók emlékétől új erőre nem kap. Burnham párbajra hívja Kol tábornokot, aki elfogadja a kihívást. Az összecsapás azonnal megkezdődik a szarkofághajó parancsnoki hídján.

Az álcázás leleplezéséhez szükséges adatok nemsokára teljes mértékben rendelkezésre állnak a Discovery-n. Lorca érzi, hogy a klingon hajó menekülőre fogná, ha tehetné.

epizodleiras_1x9_5.jpg

A hazai pályán verekedő Kol bízik benne, hogy esetleges győzelme megerősíti majd vezetői pozícióját a Klingon Birodalomban, az algoritmus azonban elkészül a Discovery fedélzetén, így a Georgiou kapitány jelvényét visszavevő Burnhamet visszasugározzák. A temetkezési kamrában ragadt legénységi tagokat is sikerül bemérni, az átsugárzás során viszont L’Rell is a transzporter hatósugarába kerül, miután Tyler nyakába borul.

Az észlelési eljárás segítségével láthatóvá tett klingon hajót a Discovery foton torpedókkal semmisíti meg, miután Lorca szemcseppel kezeli magát. Úgy tűnik, hogy a klingon flotta mégsem Kol tábornok zászlója alatt fog egyesülni.

Terral admirális beszámolója szerint Cornwelt egy vészhelyzeti orvosi komppal szállították a 88-as csillagbázisra, ahol műtétet hajtanak végre az admirálison. Lorca visszafogott örömének ad hangot, amikor kiderül, hogy egykori szerelme teljesen fel fog épülni. A Csillagflotta Parancsnokság az unortdox megoldásai ellenére Becsületrenddel szeretné kitüntetni Lorca kapitányt, a Discovery-nek a 46-os csillagbázisra kell visszatérnie (megint).

epizodleiras_1x9_6.jpg

Burnham meglátogatja Tylert, és a szarkofághajón átélt reakciója miatt a múltjáról kérdezi a biztonsági főnököt, főleg a klingon nővel való viszonyára kíváncsi. L’Rell az egyetlen oka, hogy Tyler az extrém hosszú klingon fogság után még mindig életben van: a kínzásokra specializálódott hölgy határozottan több volt, mint egy fogvatartó, ráadásul különös érdeklődést tanúsított a hadnagy iránt. Egyelőre úgy tűnik, hogy a történtek ellenére Tyler nyugalomra lelt a Discovery-n, Burnham mellett.

Lorca felajánlja a kitüntetését Stamets-nek, aki sikeresen végigcsinálta az ugrásokat. Egy utolsó navigációt a 46-os csillagbázisra még önkéntesen bevállal, nehogy a klingonok váratlanul rajtaüssenek a hajón. Lorca további nagyszerű felfedezéseket helyez kilátásba, Stamets azonban nem vállal több ugrást, miután a Discovery biztonságba került.

Tylert rémálmok gyötrik, nem tud szabadulni L’Rell rémképétől. Válaszokat szeretne kapni, ezért a klingon kínzónő fogdájához megy. Mielőtt bármire fény derülne, a hajó az utolsó ugráshoz kezd felkészülni. A művelet során rendellenesség lép fel, Stamets szervezete sokkot kap, az információáradatot nem tudja feldolgozni. A félbeszakított ugrás miatt a Discovery ismeretlen helyre érkezik.

Star Trek: Discovery
január 8. hétfő 9:00
Netflix

emTV.hu

További hírek és érdekességek a Star Trek világából a Facebookon! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba vagy az epizód-kibeszélőbe!

kapcsolat_head.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6813315773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása