A Pahvo bolygó és az égigérő kristályfa

2017. november 12. 10:25 - FCs.

Star Trek: Discovery – 1x8 epizódleírás

A cold open ezúttal is elmarad, a főcím után pedig egyből az akció közepébe csöppenünk. A USS Gagarint hat klingon hajó támadta meg, Kovil kapitány vészjelzést küld. A Discovery spóraugrással kapcsolódik be az összecsapásba, ahol az ellenség álcázott hajókat is csatasorba állít. Amikor az álcázóernyőt aktiválják, a szenzorok nem tudják elkülöníteni az egyes hajók jeleit, viszont ilyenkor a klingonok sem tudnak tüzelni. A Discovery leszereli a Gagarint támadó ragadozómadarat, de a Gagarin sajnos már nem képes a térugrásra. A romboló pont a bajba jutott csillaghajó alatt lép ki az álcázásból, két csatahajó pedig a Discovery-t veszi körbe. Lorca a klingonok és a Gagarin közé parancsolja a hajóját, a ragadozómadarak két torpedót lőnek ki. Az egyiket felfogja a Discovery, a másikat viszont Kovil kapitány hajója kapja, ami ezáltal megsemmisül. A gépházban előkészítik a spórahajtóművet, Stamets közreműködésével pedig sikerül elugrani a vesztes ütközetből. Lorca teljes kárjelentést kér, a gyászt pedig későbbre rendeli.

epizodleiras_1x8_1.jpg

Stamets megviselten távozik a meghajtórendszer működtető-kamrájából, Tilly-t pedig kapitánynak szólítja. Zavarodottságát határozott bunkósággal próbálja leplezni: leteremti a kadétot, amikor a hadnagy szokatlan viselkedésére reagál. Ezután ingerülten távozik a jelenetből.

Lorca kapitány Terral admirálissal veszi fel a kapcsolatot a holo-kommunikációs rendszer segítségével, a magas beosztású vulkáni pedig elmondja, hogy a Gagarinnal egyidejűleg a Hoover és a Muroc csillaghajót is megtámadták a klingonok, mindkettő megsemmisült. Kol minden hűséges követőjével megosztja az álcázó technológiát, így az összes klingon hajó képes a meglepetésszerű támadásokra. A flotta egyetlen reményét a Pahvo-ra lesugárzott felderítőcsapat jelenti, akik rádiócsendet tartanak, hogy elkerüljék a klingonok figyelmét.

epizodleiras_1x8_2.jpg

A bolygón dolgozó kutatócsapatot Burnham, Tyler és Saru alkotják, akik tizennyolc órája vizsgálják az első ránézésre lakatlan környezetet. A felszínen a fák, sziklák és fűszálak vibrálása egy folyamatos hanghatást kelt a bolygón, amit egy egekbe emelkedő kristálytorony a világűrbe is közvetít. Ha a flottának sikerül megváltoztatni a jelfrekvenciát, akkor az ökoszisztémát szonárként használva képesek lehetnek az álcázott klingon hajók érzékelésére.

A csapat gyorsított tempóban halad a jeladó felé. Mivel Saru érzékenyebb audiovizuális receptorokkal rendelkezik, a bolygó által kibocsátott hanghatás kellemetlen hatást gyakorol a füleire.A felderítők előtt szilárd test nélküli, tudatosnak tűnő jelenség formálódik, az érzékelő azonban nem regisztrálja élőlényként. Saru szerint talán az a szándéka, hogy a csapat vele tartson, a jeladó azonban a másik irányban található. Hamarosan újabb felhő-entitások jelennek meg.

epizodleiras_1x8_3.jpg

Kol tábornoknál a sebhelyes arcú L’Rell tesz látogatást, aki a házával együtt hűséget szeretne fogadni az álcázótechnológiával manipuláló vezetőnek. Kol csak akkor fogadja el a kémek házából származó klingon hölgy támogatását, ha az új, magas rangú Föderációs fogolyból érdemi információkat tud kiszedni.

A Pahvo ökorendszerét tanulmányozó különítményt a teremtmény valamilyen törzsi sátorhoz vezeti, melynek belsejében egy kék kristály található egy szikla-asztal közepén. A felhőlénynek mondanivalója lenne, sajnos az univerzális fordító egy szót sem ért belőle. Saru érintés útján próbálja meg a kommunikációt, ami kellemetlen érzést gyakorol a Kelpiai tisztre, ezzel együtt viszont megérzi a teremtmények társalgási vágyát. Az előírások szerint a flottának egyértelműen közölnie kell a szándékait az itt lakó értelmes lényekkel, a jeladó pedig csak akkor vehető igénybe, ha az őslakosok azt jóváhagyják.

epizodleiras_1x8_4.jpg

L’Rell választékos kínzóeszköz-készlettel érkezik Cornwell admirális cellájához, majd fizikai nyomásgyakorlás nélkül arra kéri, hogy sikoltson.Miután ez megtörténik, az őr távozik az ajtótól,ezutánL’Rell és az admirális nyíltan beszélhetnek.A klingon kém mondanivalója ezúttal sem igényel fordítót.

Míg Saru kommunikálni próbál, sötétedés után Tyler a háborút követő terveiről számol be Burnhamnek: sült-pisztráng és csillaghullás a Shasta-tónál. Mivel Burnham életfogytiglani büntetést kapott, ezért szomorúan megállapítja, hogy kettejük jövője külön folytatódik majd a békeidőben: a háború után vissza kell térnie a börtönbe. Tyler eljátszik a gondolattal, hogy mégsem kéne módosítani a jeladót. (Emellett arra is rájövünk, hogy a többség és kisebbség igényének a relációját nem csak Spock elemezte a Khan haragjában.) Burnham és Tyler ezúttal időhurok nélkül is eljutnak az első csókjukig.

epizodleiras_1x8_5.jpg

Tilly lerázhatatlanul érdeklődik Stamets egészségi állapotáról a Discovery étkezőjében. A hektikus hangulatú tudós néha összezavart tudati állapotba kerül, ez a titokban tartott tény azonban lehetetlen helyzet elé állítaná Culber doktort, amennyiben tudomást szerezne ezekről a tünetekről. Ha az orvos (és nem mellesleg Stamets élettársa) kötelessége szerint beszámol a génmanipuláció utóhatásairól, akkor Stametset egy föderációs kutatólaborba szállítanák, a jelenség eltitkolása esetén viszont a karrierjét kockáztatja. Tilly és Stamets egyelőre abban reménykedik, hogy az utóhatások majd maguktól elmúlnak.

Mivel Cornwell beavatja L’Rell-t, hogy a Föderációban még a hadifoglyok számára sincs halálbüntetés, a klingon rövid mérlegelés után arra a következtetésre jut, hogy dezertálni akar. Elmondása szerint semmi sem köti őt a Kol vezetése alatt kialakuló közösséghez, T’Kuvma követőit elüldözték. A rövidtávú terv, hogy mindketten L’Rell hajójával menekülnek majd meg.

epizodleiras_1x8_6.jpg

Saru, aki a lényekkel történő kommunikáció alapjait fekteti le, végül visszatér Tylerékhez. Tapasztalatai szerint az itt élők teljes szimbiózisban élnek a bolygóval, emellett régóta arra vágynak, hogy másokkal is megismerkedjenek. A bolygó állandó hanghatása viszont rendkívül idegesíti Sarut, ezért alvással próbál regenerálódni. Ez sajnálatos módon nem sikerül, ezért az idegenektől kér segítséget. A test nélküli entitások egyenesen Saru fejébe hatolnak be: a szokatlan kapcsolatfelvétel során a kelpiai be tud számolni saját származásáról, a klingon háborúról, valamint a Csillagflotta szándékairól. Az összeköttetés után Saru látszólag nyugalomra lel. Az egyesülés egyébként az eredeti sorozat (TOS) "Metamorfózis" (2x9 'Metamorphosis') című epizódját juttatta eszembe.

A reggel érkező, kipihent Saru azonban meglehetősen furcsán viselkedik: először azt állítja, hogy a kommunikátora és a bolygó jeladója segítségével sikerült kommunikálnia a Discovery-vel. Ezután elkéri a csapat többi kommunikátorát, amiket puszta kézzel összeroppant. Közli, hogy a lények maradásra invitálták a felderítőket, és idővel ők is megtanulnak majd harmóniában és szimbiózisban létezni a világgal.

epizodleiras_1x8_7.jpg

Saru úgy ítéli meg, hogy a többiek nevében is el kell fogadnia a meghívást. Ennek érdekében kisétál a sátorból, és megkeresi az őslakosokat. Tyler szerint folyatni kell a küldetést, akkor is, ha Saru nem mondott igazat a Pahvoi teremtmények szándékaival kapcsolatban. A kelpiai tiszt kiszámíthatatlansága miatt most Tyler a rangidős, ő pedig a jeladó módosítását indítványozza.

L’Rell szökés közben beavatja az admirálist a Kol tábornok elleni terveibe, és az ősi hajó felrobbantását is kilátásba helyezi. A szóban forgó klingon vezér váratlanul megjelenik a folyosó végén, ezért L’Rell és Cornwell verekedésbe kezdenek. A küzdelem végén az admirális áramütést szenved egy klingon berendezés miatt, ezután látszólag az életét veszti. L’Rell eltávolítja a holttestet, miután szökési kísérletnek állítja be a történteket.

epizodleiras_1x8_8.jpg

Saru egy helyi ételkülönlegességgel érkezik vissza a sátorba, Burnham azonban nincs jelen: a kialakult veszekedés után Tyler állítása szerint sétálni ment. A kelpiai újra a harmónia ígéretét hordozza, a jövőben nincs helye a személyes konfliktusoknak. Tyler megosztja vele, hogy a kínzások miatt zaklatottan érzi magát, és bosszúra szomjazik a klingonokkal szemben. Saru egy megnyugvást biztosító kristályeszközt javasol, ami viszont elárulja a biztonsági főnök szándékait: valójában elterelte a kiegyensúlyozottság nagyköveteként viselkedő tiszt figyelmét, ezalatt Burnham végig a jeladó felé tartott.

Az égigérő kristályfához érkezve Burnham megkezdi a kommunikációs csatorna kiépítését a Discovery-vel, Saru pedig felveszi a futócipőjét: az epizód elején kiderült, hogy az egykori prédafaj tagjai akár óránként nyolcvan kilométeres sebességgel is képesek szaladni.

epizodleiras_1x8_11.jpg

L’Rell egy holttesteket tároló helyiségbe vonszolja Cornwell admirálist, ahol számos T’Kuvma követő bajtársát találja holtan. Megesküszik, hogy bosszút áll Kol tábornokon, Cornwell admirálist pedig otthagyja a teremben.

Saru utóléri Burnhamet, és puszta kézzel próbálja szétverni a jeladóval összekötött kommunikációs berendezést. Burnham többször eltalálja a megszállott kelpiait a fézerével, így ideiglenesen sikerül megállítani, eközben rávilágít: Saru viselkedése nem éppen a megtestesült béke és harmónia. A lények Tyler hadnagyot is a helyszínre szállítják (úgy tűnik, hogy a Star Trekben továbbra sincs hiány az azonnali utazási megoldásokból). Burnham meggyőzi a Pahvo lakóit, hogy segítsenek a jeladó használatában,a segítségükkel pedig hamarosan összejön a kapcsolat a Discovery-vel. A három tisztet a fedélzetre sugározzák, Sarut jelentősen megviseli az elszakadás. Számára olyan a kényszerű búcsú, mintha a hetedik mozifilm nexusából szakadt volna ki.

epizodleiras_1x8_9.jpg

A gyengélkedőn (ahol úgy tűnik, hogy Tyler hadnagynak minden emberi szerve megvan), Saru elárulja Burnhamnek, hogy a történelmi múltjuk miatt a kelpiaiak minden másodpercüket félelemben töltik. A Pahvo felszínén ez a félelem azonban eltűnt.

L’Rell beszámol Kol tábornoknak, hogy a Discovery olyan technológiával rendelkezik, ami megfordíthatja a háborút. Kol sajnos többet remélt az emberkínzó hölgytől: először úgy tűnik, hogy elfogadja L’Rell hűségét, de hamarosan tudtára hozza, hogy átlát a hazugságain. Végül elviteti. A klingonok hirtelen jelzést kapnak a Pahvo bolygóról.

epizodleiras_1x8_10.jpg

A Discovery hídján kiderül, hogy a Pahvo jeladója nem segít az álcázott klingon hajók felderítésében, helyette felerősített jelet sugároz. A jel két szubtérsávra korlátozódik: föderációs és klingon. A bolygón élők össze szerették volna hozni a háborúban álló feleket.A felerősített jelsugárzás hatására a klingon szarkofághajó érkezik a rendszerbe. A Discovery az egyetlen, aki megvédheti a Pahvo bolygót.

Az őszi szezon utolsó epizódjával ebben a cikkben foglalkoztunk, a sorozatból hátralévő hat résszel január 8-án, hétfőn tér vissza.

Star Trek: Discovery őszi finálé
november 13. hétfő 9:00
Netflix

emTV.hu

További hírek és érdekességek a Star Trek világából a Facebookon! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba vagy az epizód-kibeszélőbe!

kapcsolat_head.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1213245377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása