Star Trek: Discovery – Winter Is Coming

2017. november 11. 09:30 - Dave // urszekerek.hu

Nem, a Discovery még nem váltott át (teljesen) a Trónok harcába – habár Ted Sullivan producer még júniusban a Game of Thrones súlycsoportjába helyezte a készülő új sorozatot, és a nyolc epizód klingon intrikáit végignézve csakugyan erőteljes GoT-feeling szállhatta meg a készítőket. A közelgő tél ebben az esetben azonban egészen mást hoz el a Discovery rajongói számára: csaknem két hónapos műsorszünetet. Cikkünk kisebb spoilereket tartalmazhat!

A november 13-i, hétfői epizód, az úgynevezett mid-season finálé után ugyanis jó néhány hétre el kell búcsúznunk a sorozattól, hogy az majd január 8-án visszatérjen az első évad második fejezetének utolsó hat epizódjával. Aaron Harberts showrunner az első évad csúcspontjaként harangozta be az évad első felét lezáró, kilencedik epizódot.

Az egyik érdekes tény a kilencedik résszel kapcsolatban, hogy voltaképpen nem is lett volna szabad látnunk egészen 2018-ig. Sokáig úgy tudtuk ugyanis, az évad első fele mindössze nyolc részt fog tartalmazni – a sorozat az eredetei tervek szerint a múlt héten vetített, Si Vis Pacem, Para Bellum című epizód hatalmas cliffhangerével vonult volna téli szünetre, a várakozási szintet extrém módon megemelve az elkötelezett rajongókban.

Az októberi New York-i Comic Conon azonban a CBS bejelentette, hogy az első évad első fejezetét nyolcról kilenc epizódosra emeli, a szünet előtti utolsó rész tehát a kilencedik lesz november 12-én (illetve a Netflixen 13-án). Egyúttal a januárban érkező második fejezet mindössze hat epizódot fog tartalmazni.

Akárhogy is, valahogy úgy érezzük, hogy az nyolcadik és kilencedik részek egyetlen, egységes, lezáró fejezetet alkotnak majd, ezt fejezi ki a nyolcadik rész mindössze negyvenegy perces hossza, ráadásul az amúgy is igen feszesre vágott, és legalább két jelenettel megrövidített epizódból ismét hiányzik a főcím előtti cold open rész is, mindössze az előző epizódok rövid összefoglalóját láthatjuk. Egy prémium kategóriájú, gyakorlatilag szinte kizárólag streaming felületeken terjesztett – azaz szinte végtelen adásidőből gazdálkodó – sorozat esetében talán többet várnánk, ám sokat megmagyarázna, ha kiderülne, hogy a készítők a nyolcadik és kilencedik részt végül is egyetlen epizódnak tekintik.

Aaron Harberts brit sajtókörútján így nyilatkozott a Bo Yeon Kim és Erika Lippoldt által írt, Into the Forest I Go című kilencedik epizódról:

"Egyszerűen imádom a kilencedik részt. Óriási karakter-összecsapások és leszámolások várhatók. Vagy egy tucat olyan dolog, amivel szerintem a nézők nagy része nem is számol... Gyakorlatilag az eddigi epizódok mind ide vezetnek - alaposan rálépünk a gázpedálra a cselekményben."

Sonequa Martin-Green (Michael Burnham) megerősítette mindezt:

"Magasabb fokozatra kapcsolunk – és mindemellett nagyon-nagyon érzelmes is lesz [az epizód], ugyanakkor egy kicsit meg is állunk majd, hogy mindenki elgondolkozhasson, mielőtt ránk szakad az évad hátralévő fele."

Az előző részt kibeszélő After Trek showban Ted Sullivan a ránk váró félévad-zárót minőségben az eredeti sorozat (TOS) híres Balance of Terror (1x14) című részéhez hasonlította. A romulánokat először megmutató epizód valóban emlékezetes sok rajongó számára, és említése különösen izgalmas lehet a konteókat szívesen gyártó nézőknek, akik könnyedén beleesnek az ehhez hasonló name dropping csapdájába (tehát messzemenő következtetést vonnak le az efféle riportok közben látszólag véletlenül említett nevekből, fogalmakból), és máris klingon-romulán-föderációs konfliktusról álmodoznak a kilencedik rész kapcsán.

Sullivant viszont nyugodtan szó szerint lehet érteni, amikor is kimagaslónak nevezte Chris Byrne rendező, valamint az epizód forgatókönyvíróinak (Bo Yeon Kim és Erika Lippoldt) a munkáját. Tyler Dinucci, aki szintén az íróstáb tagja, az eddigi legjobb epizódnak nevezte a kilencediket, a szintén forgatókönyvíró Jordan Nardino pedig egy fura utalást tett arra, hogy mégiscsak cliffhangerrel végződhet a kilencedik rész is, azt állítva, hogy őt a mid-season finálé a legjobb Star Trek dupla epizódok első részére emlékezteti...

A szezon első felének záróepizódját jegyző írónőkről többet is megtudhatunk hétfőn – Bo Yeon Kim és Erika Lippoldt ugyanis az After Trek kibeszélőshow aktuális adásának vendégei lesznek. Előtte azonban feltétlenül nézzük meg a kilencedik részt!

Star Trek: Discovery őszi finálé
november 13. hétfő 9:00
Netflix

After Trek felvételről
november 13. hétfő 9:00
Netflix

emTV.hu // TrekMovie

További hírek és érdekességek a Star Trek világából a Facebookon! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba vagy az epizód-kibeszélőbe!

kapcsolat_head.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4613231407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása