Híres csillaghajók a Föderáció szolgálatában

2017. október 31. 09:30 - Menyhárt Attila

Időről-időre nem csupán a kapitányok, de az általuk irányított csillaghajók is legendává válnak. Vajon hány klingon harcos kezében remegett meg a bat'leth, ha meghallotta a Discovery vagy az Enterprise nevét? Minden korszaknak megvan a maga legendává vált hajója, és ez alól a Csillagflotta sem kivétel! Jöjjenek a leghíresebbek!

enterprise_nx-01.jpg

Szerény kezdet

NX-01 Enterprise (NX osztály)
Star Trek: Enterprise

A Csillagflotta első, valóban mélyűri felderítésre tervezett csillaghajója, még a Föderáció előtt, az Egyesült Föld korszakában, 2153-ban állt szolgálatba. Teljesen földi szakemberek tervezték és építették az utolsó szegecsig. A kétszázhuszonöt méter hosszú, hét szintes hajó nyolcvanhat fős legénységgel, és akár ötös fokozattal tudott utazni a szubtérben, noha utódaihoz képest igen szerény tulajdonságokkal rendelkezett.

Viszont ezen a hajón álltak szolgálatba az első földi fejlesztésű biotranszportereket. Kapitányának a híres hajótervező Harry Archer fiát, Jonathan Archert (Scott Bakula) nevezték ki.

A csillaghajó több éves kutató és felderítőútja igen sikeresnek mondható, és számos harci helyzetben is bizonyított. Fegyverzete eredetileg plazmaágyúkból és három torpedóvetőkből állt, később szerelték fel három fáziságyúval és az első fotontorpedó-vetőkkel. Vonósugara és védőpajzsa nincs, csak polarizálni tudták amonotániumból készült hajóburkolatot.

Békeidők

NCC-1227 USS Shenzhou (Walker osztály)
Star Trek: Discovery

Már 2249-ben is elavult típusnak számított, mégis hadrendben tartották. Konstrukciója az NX-széria vonalvezetését idézi, de tervezésekor a mérnökök felhasználták az eltelt nyolcvan-kilencven év tapasztalatait. Az eredmény egy letisztult vonalvezetésű megbízható típus lett, amely kiválóan alkalmas felderítésre, és arra hogy támogatást nyújtson nagyobb hajóknak harci műveletekben.

Legismertebb képviselője a USS Shenzhou, amely részt vett a klingonokkal vívott háború első csatájában a kettőscsillag mellett. Lecsupaszított, sérült hajóteste most is ott sodródik a csatamezőn. Kapitányát, Philippa Georgiou-t (Michelle Yeoh) hősi halottá nyilvánították.

A hangvezérlésű számítógép-interface mellett korai replikátorokkal és holografikus kivetítőkkel is rendelkezik. A védelmét már védőpajzs is biztosítja, és van vonósugara is. A típus érdekessége, hogy a híd a hajótest alján helyezkedik el. Névadója Joe Walker, az Egyesült Államok Légierejének kapitánya, második világháborús veterán pilóta, kísérleti fizikus, aNASA tesztpilótája, és a Man In Space Soonest űrrepülési programjának tagja volt, aki 1963-ban egy X-15 kísérleti rakétával elérte a száz kilométeres magasságot. Mivel ezt a magasságot, a Kármán vonalat a világűr küszöbének tekintik, űrhajóssá minősítették.

uss_discovery.jpg

Háborús idők

NCC-1301 USS Discovery (Crossfield osztály)
Star Trek: Discovery

Testvérhajójával, a USS Glennel együtt kutatóhajónak épült, mely egyszerre akár háromszáz kutatás lebonyolítására is alkalmas egyidejűleg, azonban a klingonokkal kitört háború során egyedi meghajtása révén hamar az események középpontjába kerül.

Sajnos a Glenn elpusztult, így a Discovery a típus egyetlen szolgálatban levő hajója, Gabriel Lorca (Jason Isaacs) kapitány irányítása alatt. Fegyverzete hagyományos fézerágyúkból és fotontorpedókból áll. Van védőpajzsa és vonósugár generátorai.

A tizenöt szintes százharminchat fő befogadására képes hajó 2250-ben épült, ám szolgálatba csupán 2256-ban állt a háború kitörése után. Igazi jelentőségét az egyedi spóra-hajtómű adja, amely révén perceken belül el tud érni az ismert űr bármely pontjára.

A hőskor

NCC-1701 USS Enterprise (Constitution osztály)
Star Trek: Az eredeti sorozat (TOS), Star Trek: Az animált sorozat (TAS), Star Trek: Csillagösvény, Star Trek: Khan haragja, Star Trek: Spock nyomában

A 2245-ben épült USS Enterprise Kirk kapitány (William Shatner) ötéves küldetése során (2264-2269) tett szert igazi hírnévre. Gyors, mélyűri kutatásra és hadihajónak is egyaránt alkalmas volt, és csak kevés hajó vette föl vele a versenyt.

2269-ben a hajót tizennyolc hónap alatt felújították . Fegyverzetét megduplázták, monotánium burkolat helyett már duránium ötvözet védte a hajótestet. Miután az újjáépített Enterprise beváltotta az előzetes reményeket sikeresen, megkezdődött a többi Constitution felújítása is. Az új hajók nagyobb mennyiségű felszerelést és fegyverzetet tudtak hordozni, és már az új klingon K’T’Inga nehézcirkálókkal is egyenértékűnek bizonyult. A Constitutionok még további húsz évig szolgálatban maradtak, és ezen idő alatt is az Enterprise lett az osztály hajói által követendő példa.

A négyszázharminc fős legénységével a legnagyobb létszámú csillaghajó volt a maga korában. Méretei is lenyűgözőek voltak: kétszáznyolcvankilenc méter hosszúsággal és huszonhárom fedélzettel dicsekedhetett. Fegyverzete szintén tiszteletet parancsoló: hat fézerágyút és két fotontorpedó-vetőt tudott az ellenfeleire irányítani. Az Enterprise-A (átkeresztelt USS Yorktown) hasonló paraméterekkel bírt.

Az új nemzedék

NCC 1701-D USS Enterprise (Galaxy osztály)
Star Trek: Az új nemzedék (TNG), Star Trek: Nemzedékek

A huszonnegyedik századi megerősödött Föderáció sosem látott méretű és erejű hosszútávú felderítőhajóval rukkolt elő a Galaxy osztály tervezésekor. Hatszáznegyvenegy méteres hosszúsága vetekszik a régi vulkáni hajókéval. A Csillagflotta tíz-tizenöt éves felderítő utakra szánta, és adott esetben hadihajóként is megállhatta a fejét távol a hazai űrtől.

Az Enterprise-C pusztulása utáni években nem volt kérdéses, hogy a következő Enterprise nevét egy Galaxy osztályú hajó fogja viselni. A Csillagflotta parancsnoksága bizalmát megszolgálta a hajó kapitánya Jean-Luc Picard (Patrick Stewart).

A hajón szolgálók kényelmét számos addig csak űrállomásokon ismert szolgáltatások biztosították. A hajó saját öko-fedélzettel, iskolával is rendelkezett. A 2305-ben kifejlesztett holofedélzet szintén a legénység kikapcsolódását szolgálta, de akár komoly tudományos munkához is lehetett alkalmazni.

Legénysége hétszáz főből állt, de ez magába foglalja a fedélzeten dolgozó kutatókat, tudósokat is. Ezen felül még háromszáz fő elhelyezésére volt lehetőség, mint civilek, családtagok és gyermekek.

Fegyverzete szintén lenyűgöző: Immár nem fézerágyúk biztosították erejét, hanem fézersorok melyek jóval nagyobb rombolóerőt képviseltek. Ezekből pedig tizenkettőt telepítettek a hajóra, kiegészítve három fotontorpedó-vetővel. Sőt, a hajó csészealj szekciója leválasztható a hajtóműről így a Galaxy egyszerre két irányból is képes támadni az ellenséget (vagy a civil legénység elmenekülhet a csészealj szekción, miközben a térhajtómű egység feltartoztatja a támadót).

Maximális sebessége elérte a 9,7 fokozatot, de a felújítások nyomán új hajtóművei révén elérhette a 9,975-öt is. Védelmi képességei is jelentősek: új, nagy teljesítményű pajzsrendszerek és dupla burkolat szolgálta a védelmet, amely még plusz páncélzatot is kapott.

Lenyűgöző méretei és különleges technológiái miatt a hajótípus lassan épült, és viszonylag kevés darabszámban (összesen negyvenegy) készült belőle. A hajóosztály tagjai két alkalommal is felújításra kerültek: először 2370-ben, majd  a Domínium háború alatt, amikor felújították a hajtóműveket, a fegyverzetet és már ablativ páncélzatot is kaptak.

sovereign_enterprise.jpg

NCC 1701-E USS Enterprise (Sovereign osztály)
Star Trek: Kapcsolatfelvétel, Star Trek: Űrlázadás, Star Trek: Nemezis

A Sovereign hajóosztályt eredetileg 2338-ban kezdték el tervezni, ám az új hadihajó koncepciója évtizedekig csak számítógépes szimuláció maradt. A klingon fenyegetés csökkenésével, majd a borg színre lépésével porolták le a régi elképzelést. Azonban a program folyamatos csúszást szenvedett a rohamosan kifejlesztett új technikák nyomán.

Az Enterprise-D pusztulása után az egyik elkészült Sovereign-t átkeresztelték Enterprise-E-re, és megkezdődött az egyéves tesztelés. Az új hajó valóban számos forradalmian új technológiák ötvözete. Bioneurális hálózat biztosítja a gyors működést, és rendelkezik a Valkyrie projektben létrehozott automodulált regeneratív pajzsrendszerrel is. Fegyverzete, már önmagában is döbbenetes, felér két Galaxy osztályú hajójéval. Tizenhat vadonatúj fézersor, egy darab kvantumtorpedó-, illetve tíz darab fotontorpedó-vetővel nézhetett szembe az ellenség.  Védelméről nehéz duránium/tritánium dupla burkolat és ablatív páncélzat gondoskodott.

Új utak

NX-74205 USS Defiant (Defiant osztály)
Star Trek: Deep Sapce Nine, Star Trek: Kapcsolatfelvétel

A Defiant osztály egy erősen felfegyverzett és korlátozott szerepű hajó, amelyet a borg fenyegetés hívott életre 2366-ban. Hivatalosan kísérőhajónak nevezik, ám valójában egy letisztult vonalú kisméretű hadihajó. Emiatt egy teljesen újfajtab minden eddigitől eltérő hajótípust alkottak, melynél szempont volt, hogy gyorsan megépíthető legyen. Nincsen külön tányér és térhajtómű szekció, sem holofedélzetek, sőt, eredetileg gyengélkedő sem a hajón.A  hajótest két oldalára építették a hajtóműgondolákat, és az orrán kapott helyett a deflektoregység.

A terv az volt, hogy a hajó építése során fejlesztett technológiákat felhasználják majd a Sovereign osztálynál is, azonban a mérnökök egyre több problémával szembesültek, és a hajó a 2377-es borg támadás során is kénytelen volt a hajógyárban maradni. A tervezésében részt vett ezután Benjamin Sisko parancsnok is. A Domíniummal vívott első harci érintkezés után a prototípust a Deep Space Nine-on O'Brien (Colm Meaney) főgépésznek és csapatának sikerült harcrakész állapotba hozni.

A Föderáció ez után döntött úgy, hogy elkezdi a Defiantek sorozatgyártását, és 2373 végére már huszonegy hajóval rendelkezett.

Az alig százhetven méter hosszú és negyven fős legénységgel operáló hajó ütőképessége vetekszik a korai Galaxy osztállyal, noha csúcssebessége (9,5-as fokozat) elmarad tőle.  Nagy teljesítményű fézersor, négy előrenéző gyorstüzelő fézerágyú és négy torpedóvető cső alkotja a fegyverzetét. Utóbbi érdekessége, hogy nem csupán hagyományos fotontorpedókat, de a nagyobb pusztító erejű új kvantumtorpedók kilövésére is alkalmasak. A Defiant osztályú hajók elsők között kapták meg a nagyteljesítményű autómodulált pajzsrendszert. A duránium/tritánium dupla burkolatra pedig szintén egy újdonság, az ablatív páncélzat került.

Az utazó

NCC-74656 USS Voyager (Intrepid osztály)
Star Trek: Voyager

Az Intrepid osztály a Csillagflotta azon tervén alapult, hogy létrehozzanak egy a Galaxy-hoz hasonló multifunkciós hajót, amely méreteiben jóval kisebb, így gyorsabban lehet gyártani. Nagy sebessége, jó manőverező-képessége, kiváló érzékelő rendszerével kombinálva, megfelel nagy távolságú felderítésekre.

Nem véletlen tehát, hogy a háromszáztizennyolc méter hosszú, százötven fős legénységű hajó, a Csillagflotta új tervezési elképzelései révén sokkal nagyobb hidat kapott. Ellipszis formájú parancsnoki szekciója, állítható dőlésszögű térhajtómű gondolái egyedivé teszik a megjelenését.

Ez volt az első hajótípus, amelyen a szokványos izolineáris chipek egy részét bioneurális gélcsomagokkal helyettesítették, ami lehetővé tett egy nagy teljesítményű fedélzeti számítógép beépítését. A hajó gyengélkedőjébe orvosi segédhologramot is építettek, mely később megjelent a Sovereign osztályú hajókon is.

A hasonló méretű típusok közül ez az egyetlen, mely képes bolygóra le-, és onnan felszállni. Ezt a képesség jól jön olyan esetekben, amikor a hajó transzporterei nem működnek az adott bolygó légkörén át, és űrkomppal sem lehet annak felszínén landolni.

Az Intepidek építésében hatalmas visszaesést okozott az osztály második hajójának, az USS Voyagernek elvesztése, mely első küldetése során tűnt el. Az építést felfüggesztették, és általános átvizsgálást végeztek a megmaradt Intrepiden, majd miután semmit sem találtak, az Intrepid projektet egy év múlva folytatták. Senki sem számított arra, hogy a Voyager és legénysége milyen teljesítményre képes, hogy hazajusson.

A méretéhez képest viszonylag jól van felfegyverezve – ami igencsak jól jött a Delta kvadráns veszélyes vidékein. Tizenhárom darab X-es típusú fézersorral és négy darab fotontorpedó-vetővel rendelkezik. Védelmét hangolható pajzsrendszer és standard duránium/tritánium burkolat biztosította.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4113119260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása