A Discovery és a Star Trek kánon

2017. október 16. 09:30 - Menyhárt Attila

Nem lenne teljes egy Star Trek epizód sem kánoni utalások nélkül, hogy ezáltal elmélyítse a kapcsolatot a sorozat és a már megismert univerzum között. Természetesen ez alól a Star Trek: Discovery sem kivétel! Megpróbáltuk összeszedni az utalásokat az első két részben, a karakterekre vagy a korábbi sorozatokból ismert egyéb történésekre, ami kevésbé ismert az alkalmi néző számára, de mi imádjuk őket. Nézzük át újra a "Vulkáni helló" és a "Csata a kettős csillagnál" című epizódokat, és vegyük sorra, hogyan csatlakozik az új sorozat az ötvenegy évnyi kánoni Star Trek univerzumhoz!

"Ezúttal maga bízzon bennem, Egyes!"

–  mondja rögtön a legelején Georgiou kapitány (Michelle Yeoh) Burnham parancsnoknak (Sonequa Martin-Green). Picard kapitány Az új nemzedék (TNG) sorozatban szintén Egyesnek szólítja Rikert, illetve Pike kapitány szintén így nevezte a Majel Barrett által alakított első tisztjét.

A "Vulkán helló" végén huszonnégy klingon hajóból álló flotta érkezik, hogy csatlakozzon T'Kuvma szarkofág hajójához. Válaszul Georgiou a USS Shenzhou hídján parancsot ad Connor zászlósnak:

"Lépjen kapcsolatba a Csillagflotta Parancsoksággal! Mondja meg nekik, hogy találkoztunk a klingonokkal!"

Korábban, azaz "később" a "Mindkét világ legjobbjai" (3x26 'Best of Both Worlds') című részben Picard kapitány így szól:

"Küldjön egy szubtér-üzenetet Hansen admirálisnak! Találkoztunk a Borggal."

A Klingon Voq, akit T'Kuvma a Fáklyahordozó pozíciójára emel, albínó. Voq nem az első albínó klingon, aki a Star Trek univerzumban jelenik meg; az első Kang, Kor és Koloth ellensége volt a Deep Space Nine (DS9) "Vérszerződés" (2x19 'Blood Oat') című epizódban. (Egyes internetes spekulációk szerint lehet, hogy Voq ugyanaz a karakter, aki a "Vérszerződés" epizódban jelent meg. Ezt azzal magyarázzák, hogy hosszú életű lehet.)

Georgiou kapitány beszél a közeli andoriai kolóniáról a Gamma Hydra szektorban, egy csillagrendszerről, amelyet gyakran említenek a huszonharmadik században. A Gamma Hydra egyébként úgy jelenik meg az eredeti sorozatban (TOS), mint a kolónia, ahol Kirk és az Enterprise legénysége öregedés szindrómájában szenved a "Halálos Évek" (2x12 'The Deadly Years') című epizódban. Ezenkívül hivatkoztak még rá a Khan haragja mozifilm elején, a Kobyashi Maru szimulációban, amikor a teherszállító a Gamma Hydrában található, a klingon Semleges Zóna tízes szakaszában.

T'Kuvma a Donatu rendszerben vívott csatát megemlíti a klingon házak képviselőivel folytatott beszélgetésben, mint egy híres, a klingonok és a Föderáció közötti csatát, amelyet először az eredeti sorozat (TOS) "Szőrös Veszedelem" (2x12 The Trouble with Tribbles) című részében említettek. A bolygót később a Domínium háború idején Martok és a Rotarran legénysége védi a Jem'Hadartól.

Sarek (James Frain) szerint a H'atoria egy klingon kolónia, ahol a vulkániak először találkoztak velük. Ekkor pusztult el az a vulkáni hajó, melynek eredményeképpen elfogadták azt a politikát, hogy elsőként lőnek, amikor találkoznak a klingonokkal – ezt nevezi Burnham vulkán hellónak. Ezt a "kis klingon kolóniát" az alternatív jövőben említik a DS9-ban, és itt volt Worf kormányzó a TNG sorozatzárójában.

A T'Kuvma a huszonnégy nagy klingon házak együttműködését szerezte meg az első két epizód eseményei során, meggyőzve a befolyásos D'Ghor-ház és a Mo'Kai vezetőit, hogy csatlakozzanak hozzá a Föderáció ellen. A DS9 rajongói emlékezhetnek D'Ghorra, mint a Quark házára. Az özveggyé vált Grilka, hogy ne veszítse el vagyonát, feleségül megy Quarkhoz. A Voyager "Gyilkos játszma" (4x18 'The Killing Game') epizódjában, Janeway kapitány pedig egy kitalált klingon harcos szerepében, azt kiáltja ellenfelének, hogy a "Mo'Kai háza soha nem fogja feladni".

Kahless teljesen összefonódik a Klingon Birodalom történelmével és kultúrájával. Először az eredeti sorozat "A jó és a rossz csatája" (3x22 'The Savage Curtain') című epizódjában említik meg, de a TNG "Jogos örökös" (6x21 'Rightful Heir') című részében teljes valójában láthatjuk, ahol egy kolóniát a szerzetesek hoznak létre a Boreth kolostorban. T'Kuvma klingon csatakiáltása szintén visszhangozza Kahless önbizalomtól csengő szavait:

"Klingonok vagytok. Nincs szükségetek senkire, csak magatokra."

Mind Burnham, mind Georgiou a Shenzhou fegyvereit fáziságyúként emlegeti, ami ismerős lehet a Star Trek: Enterprise rajongóinak, akik emlékeznek az NX-01 energiafegyvereire. A fézer (phaser) kifejezést más összefüggésekben is használják – ez azt jelenti, hogy az USS Shenzhou egy régebbi, elavult csillaghajó ebben az időszakban. A harmadik Kelvin filmben, a Mindenen túlban (Beyond) megismert USS Franklin szintén pulzáló fáziságyúkkal volt felfegyverkezve.

T'Kuvma arra utasítja követőit, hogy térjenek vissza a Kronoszra, és egyesüljenek a többi házzal. A Kronosz több alkalommal is feltűnik a korábbi sorozatokban, leginkább a TNG-ben és az Enterprise-ban.

A grafika mellett számos hanghatás a Shenzhou hídján közel azonos az eredeti sorozat (TOS) és Az új nemzedék (TNG) korszakából ismert Csillagflotta hangjelzésekkel.

T'Kuvma számos utalást tesz arra, hogy a hajó burkába zárt harcosok csatlakoznak a Fekete Flottához. Ez nem Star Trek-kánon, hanem hivatkozás egy regényre – John M. Ford "The Final Reflection" című művére.

Míg számos szövetségi hajó, amely az USS Shenzhou támogatására érkezett, a földi repülési úttörő figurákról Amelia Earhart, Chuck Yaeager, Sally Ride nevezték el, volt néhány figyelemre méltó elnevezés az eddig megismert Star Trek univerzum hírességei közül is. Külön kiemelkedik Jonathan Archer NX-01 norvég szövetségese, Shran, és a T'Plana-Hath: a Vulcan filozófia matrónája, valamint az első vulkáni csillaghajó névadója, amely kapcsolatba lépett az emberiséggel. A USS Edison esetében pedig két lehetőség adódik: az egyik ugyebár maga Thomas Edison, illetve a híres Balthazar Edison, azaz Krall (Idris Elba), aki a USS Franklin parancsnoki székében ült, s amire rábukkantak a Mindenen túlban (Beyond), de az meg ugye Kelvin idővonal. Az eredeti idővonalon nincs adat arról, hogy Edisont és a Franklint megtalálták-e, így a hajót remekül el lehetett nevezni a xindi-válság és a romulán-háború hőse után.

A fiatal Michael Burnhamet láthatjuk, amint egy üregszerű oktatófülkében tesztelik a Vulkáni Oktatási Központban, amely eléggé hasonlít a 2009-es Star Trek filmben láthatóra, ahol tárasai megverik a fiatal Spockot. A 2009-es filmben a tanulófülkék háttér világítású kijelzőkkel bevont kupolákként szerepelne, míg a "Vulkáni hellóban" a lesüllyesztett fülkék holografikus kupolákkal rendelkeznek.

A "Csata a kettős csillagnál" epizódban megtudjuk, hogy Burnham a Vulkáni Tudományos Akadémián végzett, amely a Trek univerzum híres és jól ismert oktatási központja. A Kelvin idővonalon Spock elutasította azt a lehetőséget, hogy felvegyék és inkább a földi Csillagflotta Akadémiára lépett be. T'Pol anyja T'Les is tanított az Akadémián, a syrranita-válság kirobbanásig 2154-ben.

Természetesen Georgiou kapitány készenléti irodájában is láthattunk utalásokat. Felfedezhettünk egy üveg 2249 Château Picard bort, illetve a könyvespolcon sorakozó könyvek a gerincükön olvasható címek alapján többségükben bizony ismert Trek regények. Akad egy igazoló emléklap is, amely bizonyítja, hogy Georgiou elvégezte az Andoriai Katonai Akadémiát.

Star Trek: Discovery epizódpremier
hétfő 9:00
Netflix

emTV.hu

További hírek és érdekességek a Star Trek világából a Facebookon! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba vagy az epizód-kibeszélőbe!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr212990536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása