After Trek – a heti kibeszélőshow, amire már régen vártunk

2017. szeptember 28. 09:05 - Dave // urszekerek.hu

A Star Trek: Discovery epizódjait hetente kísérő negyvenöt perces talkshow igazi csemege a rajongók számára, akár trekkie-nek, akár trekkernek vallják magukat. A podcast pörgős, spontán hangulatát idéző beszélgetős műsor garantáltan jó szórakozás lesz mindenkinek. Szubjektív, spoiler-mentes beszámoló az első adásról a tovább mögött!

after_trek_1x1_cover.jpg

Az első hírekben még Talking Treknek nevezett, később After Trekre keresztelt műsor az eredeti tervek szerint csak a CBS All Access nézői, tehát kizárólag az amerikai közönség számára lett volna elérhető. Azonban valószínűleg a növekvő érdeklődésnek köszönhetően, pár nappal az indulása előtt bejelentették, hogy a Netflixen keresztül gyakorlatilag világszerte látható lesz. Ezzel kapcsolatban a rajongók ráadásul még egy további, kellemes meglepetésben is részesültek: az előre bejelentettől eltérően az első adás nem kedden, hanem már hétfőn megjelent a Netflix- előfizetők műsorválasztó menüjében.

Az aftershow tehát minden héten élőben zajlik, ez teszi lehetővé többek között a nézői interaktivitást, mely twittek, kérdések, illetve webes kvízek, szavazások formájában történik az aftertrek.tv oldalon. A műsorvezető, a Nerdist podcastból ismert, harmincnégy éves Matt Mira velejéig geek személyiség, és maga is nagy Star Trek fan. Gyakorlatilag tökéletesen megtestesíti a sorozat hátteréért rajongó, összefüggéseket kereső, gondolkodó-érdeklődő trekkert, de egyúttal a pusztán kikapcsolódni, szórakozni vágyó trekkie közönséget is, aki csupán a forgatási érdekességek, sztorik, pletykák, és kötetlen beszélgetések kedvéért kapcsolja be a műsort.

A sorozat díszlet- és kelléktárából kölcsönvett kulisszák tökéletes hátteret adnak a beszélgetésekhez, melyekben, hetente váltakozva, az alkotó stáb különböző tagjai: színészek, producerek, írók vesznek részt. A már látott epizódokat illetően természetesen spoileresen folyik az adott rész kibeszélése.

Matt Mira ténylegesen olyan kérdéseket tesz fel az alkotóknak, melyek bármely rajongóban felmerülhetnek, bátran túllépve a hivatalos interjúk marketingszagú udvariaskodását, a jelenlévő készítőkkel szembeni tiszteletet ugyanakkor végig megtartva. Egyszerre képviseli a sorozat erőteljes hangneme, nagyívű története és lélegzetelállító látványvilága által lenyűgözött rajongót és a kukacoskodó, részleteket feszegető riportert. Ebben a kényes kötéltáncban nyilvánvalóan a humor a legfőbb eszköze, melyet általában ügyesen alkalmaz, persze az már szubjektív, hogy ez kihez, hogyan érkezik meg. Így esetleg az amerikai napi showműsorok, illetve stand-upok harsány modorához, vagy az internetes podcast műsorok kötetlen fordulataihoz nem szokott magyar rajongók némely esetben még újnak, vagy idegennek találhatják.

after_trek_1x1_1.jpg

A sorozat vasárnapi nyitó epizódjaihoz kapcsolódó első After Trek adás fő vendégei Aaron Harberts producer és a Sareket alakító James Frain voltak, akik kiváló beszélgetőpartnereknek bizonyultak. A műsor pusztán az ő részvételükkel sem lett volna monoton, ám a készítők számos élő és interaktív elemmel gazdagították az adást. Például a stáb több tagját is élőben kapcsolták Torontóból, így néhány perces bejelentkezés, és túlnyomórészt small-talk erejére jelen volt Akiva Goldsman író/producer, a főszereplő Michael Burnhamet alakító Sonequa Martin-Green, valamint a Shenzhou kapitányát, Philippa Georgiout játszó Michelle Yeoh is. Ám ekkor jött a showműsorokban szokásos running gag, és "kiderült", hogy a távoli stúdióban a stáb még vagy féltucatnyi tagja üldögél, csak arra várva, hogy a megfelelő kameraállás rájuk kapcsoljon. Mary Wiseman (Tilly), Doug Jones (Saru), Shazad Latif (Tyler), Anthony Rapp (Stamets), és Mary Chieffo (L’Rell) az adásba ugyan csak rövid ideig kapcsolódtak be, de remekül átvették a hangulatot.

Harberts és Frain amúgy kiválóan kezelték Matt Mira következő epizódok tartalmát feszegető kérdéseit is, ez a "játék" persze kétoldalú, hiszen mindkét fél tudja, nagyjából mit és mennyit szabad elárulni spoilerek nélkül. Az előre elkészített, bejátszott interjúk egyikében a T'Kuvmát alakító Chris Orbi beszélt karaktere habitusának kialakításáról, melyben fontos szerepet játszott a klingon nyelv használata is. A beolvasott, és a vendégek által megválaszolt, Twitterről érkező nézői kérdések nyilván elő voltak válogatva, de mindenképp érdekes témákat érintettek.

after_trek_1x1_2.jpg

A showműsorok egyik kötelező eleme, a nézői szavazás sem maradt el: Harcolnál, vagy inkább ennél egy klingonnal? – hangzott a kérdés, és a többség (60%) – Mira meglepődésére – a gagh-vacsorával szemben inkább a becsületes küzdelmet részesítette előnyben.

Frain ezután szívesen anekdotázott a forgatásról; elmesélte, hogy időnként megfeledkezett felhelyezett füleiről, és csak tükörbe nézve szembesült vulkáni énjével. Azt azonban már nem volt hajlandó elárulni, visel-e parókát Sarek alakítása közben.

A Making Michael Fly klip az űrben játszódó, zéró gravitációs jelenetek zöldvásznas forgatási kulisszatitkaiba engedett betekintést. Igazi csemegeként a behind the scenes műfaj rajongóinak. A Shenzhou díszleteinek építését is láthattuk egy rövid klipben összefoglalva.

after_trek_1x1_3.jpg

Külön rovat lesz majd a hét techno-blablája, valamint a Thank You Star Trek is, ez utóbbiban a Star Trek által megjósolt vagy ösztönzött mindennapi technológia egy-egy darabját emelik ki, ez alkalommal a mobiltelefont. Hetente jelentkezik majd a sneak peak is, vagyis minden adásban exkluzív betekintést nyerhetünk majd a soron következő epizódba, jelen esetben a harmadik, Context is for Kings című részbe, melyet már régóta második bevezető epizódként emlegetnek a készítők.

A show egyik csúcspontja volt, mikor James Frain agyegyesítést kísérelt meg Matt Mirával, ám azonnal visszahőkölt, betekintést nyerve a moderátor "sötét" elméjébe, amit Mira persze sikertelenül igyekezett megmagyarázni.

A kvízkérdések, melyeket a rajongók online válaszolhattak meg, és a kiértékelés élőben történt, javarészt a vulkáni képességek körül forogtak. A műsort a rajongók által beküldött "jövendölések" legjobbjaival zárták, ezek meglehetősen képtelen ötletek voltak arra, mi is várhat minket majd a Discovery-ben. Matt Mira végezetül egy titokzatos, Michael Burnham karakterét inspiráló Star Trek veterán színészt harangozott be a következő hétre – természetesen név nélkül.

after_trek_1x1_4.jpg

A CBS All Accessen minden vasárnap az aktuális epizód után, 21:30-tól látható, a magyar Netflixen pedig hétfő délelőttönként, angol felirattal elérhető műsort minden rajongónak ajánljuk, aki az átlagosnál picit jobban érdeklődik az új sorozat kulisszatitkai és készítői iránt, és mindezt laza, kötetlen, szórakoztató formában szeretné megtenni.

Az első adást itt nézhetitek vissza! Előzetesek, jelenetek, valamint interjúk a szereplőkkel magyarul feliratozva az emTV.hu Indavideó csatornáján! A sorozattal kapcsolatos további posztjainkért kattintsatok ide!

emTV.hu

További cikkek a Star Trek világából az Űrszekerek Facebook oldalán! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba vagy az epizód-kibeszélőbe!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9812904402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása