Első benyomások a The Orville-ről

2017. szeptember 12. 12:45 - FCs.

Már az előzetesek és a megjelent képek, no meg a készítők nyilatkozatai alapján tudni lehetett, hogy a díszletek, az egyenruhák és a környezet létrehozása során egyértelműen a Star Trek közönségének megszólítása volt a cél. A sorozat bejelentése óta egyetlen kérdés foglalkoztatja a rajongókat: milyen arányban lesz a Seth MacFarlane féle humor, valamint a sci-fi és a dráma. Megnéztük a The Orville első epizódját, a tovább mögött spoileresen folytatjuk.

the_orville_1x1.jpg

Egy biztos: a Trekkie közönség bőségesen megkapja az utalásokat és a tisztelgéseket, legalábbis ami a vizualitást és az aláfestő zenét illeti. A letagadhatatlan, és emellett többször hangoztatott Az új nemzedék (TNG) hangulat mellett az eredeti sorozat és a Csillagösvény ismerői is felfedezhetik a tipikus motívumokat és beállításokat: látjuk a parancsnoki híd személyzetét az űrhajó tetején áttekintve, valamint űrkomppal utazzák körbe a USS Orville-t a start előtt. Ezek a tiszteletkörök azonban felemás benyomást keltenek a nézőben, mert egyelőre semmit nem tudunk a világról azon kívül, hogy olyan, mint a Star Trekben. Nem tudjuk hogyan működik, csak egy díszletet látunk a sztorihoz, ez alapján pedig olyan az összhatás, mintha a Galaxy Questet néznénk, holott a készítők nem egy paródiát szerettek volna alkotni, hanem egy olyan világot, ami a saját lábán is megáll. Reméljük, hogy ez nem marad sokáig így, és csak a bevezető rész miatt alakultak rosszul az arányok.

Mivel egyszerre mutatják be a világot (amit csak vizuálisan ismerünk meg), és egyszerre kell minden fő karakterrel megismerkednünk, valamint a rosszfiúk is előkerülnek egy kicsit, ezért semmire sem jut igazán idő. Legfőképpen a két főszereplő, Ed Mercer (Seth MacFarlane) és Kelly Grayson (Adrianne Palicki) hátterére koncentrál az epizód, de egyelőre sajnos ez is kimerül az exes poénok ismételgetésében. A történet szerint ugyanis Mercer kapitány és Grayson első tiszt egy évvel az aktuális cselekmény előtt szakítottak meglehetősen haragos körülmények között, most viszont ugyanazon a küldetésen kell, hogy részt vegyenek. Az érzések bemutatása szinte minden drámát nélkülöz, az alapszituáció teljesen poénra lett véve, emiatt pedig nehezen átérezhető a kényszerű felállás.

A többi karaktertől kapunk néhány felületes bemutatkozást és vicces momentumot. Gordon Malloy (Scott Grimes) kitűnő pilóta, emellett régóta ismeri a kapitányt, de zűrös múltja miatt szüksége van Mercer jótállására, hogy visszatérhessen a repüléshez.Karakterében némi Simon Pegg féle Scotty-t is felfedezhetünk nyomokban. Bortus (Peter Macon) egy egynemű faj, a moklánok képviselője, akinek jelenléte az előzetesben is bemutatott WC-poént szállítja, de az epizódban lesz még egy-két vicces megszólalása.

the_orville_1x1_cast.jpg

Dr. Claire Finn (akit a Deep Space Nine-ban megismert Penny Johnson Jerald alakít) kilóg az Orville közép-osztályú hajó legénységéből, ugyanis egy makulátlan szolgálati múlttal rendelkező doktorról van szó.

Alara Kitan mindössze huszonhárom éves, de a saját világában jelenlévő, eltérő gravitációs viszonyok miatt a földi körülmények közt kimagasló fizikai erővel rendelkezik. Emiatt fiatal kora ellenére a hajó biztonsági főnöke lesz.

A J. Lee által megszemélyesített John LaMarr-ról egyelőre annyit tudunk, hogy a parancsnoki hídon is szeretne üdítőt fogyasztani (mivel az előző kapitánya megengedte, így az volt az első és legfontosabb, hogy ezt Mercerrel is tisztázza).

Isaac (Mark Jackson) pedig egy olyan – feltehetően mesterséges – létforma, aki az embereket és egyéb lényeket hobbiból tanulmányozza a hajón.

the_orville_1x1_krills.jpg

A röviden összefoglalható történet szerint van egy bolygó, ahol tudósok tevékenykednek, és megint feltalálnak valami olyat, ami rossz kezekben fegyverként használható. Természetesen nem kell sokat várni a gonosztevő krillek felbukkanására. Róluk és a motivációikról azonban szintén semmi nem derül ki.

A főszereplő Mercer egy olyan lehetőségről álmodott, amiben egy Orville kaliberű hajó kapitánya lehet, Seth Macfarlane pedig mindig is szeretett volna egy ilyen sorozatot. Most mindkettőjük álma teljesült. A szituációkból és karaktermegszólalásokból kialakuló poénokat megkaptuk, most már csak a készítők által hangoztatott mélyebb, tartalmasabb megközelítést várjuk, és nem csak a külsőségekben szeretnénk a Star Treket viszont látni. Az valóban hiánypótló lenne.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2812822824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása