Űrszekerek – indul a Star Trek új, hazai virágkora?

2017. július 17. 15:40 - emTV.hu

Az idén indult tematikus blog, az Űrszekerek jelentős módon erősíti a Star Trek hazai jelenlétét: a sorozat világából érkező friss, magyar nyelvű hírekkel, exkluzív tartalmakkal, nyereményjátékokkal, a Star Trek értékrendjének intenzív terjesztésével, rajongói egyesület létrehozásával, jövőre pedig nagyszabású, külföldi színészeket is felvonultató, többnapos rendezvénnyel. Luuk Willemsen, a többek között az Űrszekerek mögött álló tengerentúli vállalatcsoport európai regionális igazgatója beszélt a nagyszabású tervekről.

spock_graffity.jpg

Tavaly december 9-én indult az Űrszekerek a Facebookon – illetve januárban a Twitteren is, ezt követte a blog júniusban. Miért pont egy Star Trek témájú oldal lett az emTV.hu első tematikus oldala?

A scifi műfaja és maga a Star Trek mindig is kiemelt szerepet kapott az emTV.hu-n, de szerettük volna, ha az érdekességek, képi montázsok és egyéb megosztások mellett a Star Trek témájú híreinknek legyen egy saját platformja. Az új sorozat érkezésének közeledtével viszonylag hamar kinőttük ezt a felületet, és mivel az emTV.hu-t sem szerettük volna a továbbiakban elárasztani az Űrszekerek híreivel, ezért júniusban elindítottuk a portfóliónk első tematikus blogját – melyet idővel továbbiak követnek majd. Közel két hónap tapasztalata alapján is kijelenthetem, hogy minden várakozásunkat felülmúlták az olvasottsági adatok.

A közeljövőre nézve milyen terveitek vannak a blogon? Lesznek exkluzív tartalmak is?

Nagyon fontos hangsúlyoznom, hogy mennyire büszke vagyok a csapatra, mely Horváth Ádám Tamás média- és tartalomszolgáltatási igazgató vezetésével elsőként szállítja a Star Trekkel és az új sorozattal, a Discovery-vel kapcsolatos híreket magyar nyelven – utóbbinak saját Facebook oldalt is tartunk fent. Ez már önmagában nem csak hiánypótló, hanem exkluzív is, hiszen Magyarországon nincs másik olyan weboldal, ami ennyire up-to-date lenne a témában, és ami ennyi hírt és interjút mutatna be magyar nyelven.

Az állandó napi szintű tartalomszolgáltatás mellett igyekszünk népszerűsíteni a Facebook oldalainkat; jelenleg is tart Az Aranycsapat nevű játék az Űrszekerek közösségi oldalán, ahol július 30-ig – július 18-tól naponta – különböző kategóriákban kérjük olvasóinkat, hogy szavazzák meg a saját legénységünket. A nyertes karakterek főszereplésével pedig készítünk egy rövid humoros animációs kisfilmet, melyben a terveink szerint a megszokott magyar hangjukon szólalnak majd meg a szereplők, s melyet ősszel mutatunk be.

Többször írtunk már a németországi Movie Parkról is, ahová szintén ellátogatunk idén. Erre jegyeket is sorsolunk majd az Űrszekereken, a szerencsések pedig egy németországi utazással egybekötve próbálhatják ki, hogy milyen is egy igazi Enterprise küldetés!

Szintén beszámoltunk az idén először megrendezett Star Trek: The Cruise nevű exkluzív hajóútról is. A jövő januárban megrendezésre kerülő újabb utazáson már mi is ott leszünk, így rengeteg képes, videós és szöveges beszámolóra számíthatnak olvasóink, méghozzá első kézből!

Emellett a jövő évi budapesti Pride-hoz kapcsolódóan is meglepetéssel készülünk, de ez még annyira képlékeny, hogy erről aztán tényleg semmit sem mondhatok még.

Említetted a Pride-ot. Mennyire összeegyeztethető ez a Star Trekkel?

Teljes mértékben. Tisztában vagyok azzal, hogy a magyar társadalom erősen homofób, számomra viszont összeférhetetlen a Star Trek szeretete és a homofóbia, de a rasszizmus, vagy bármely hátrányos megkülönböztetés. A Star Trek egyebek mellett az elfogadásról szól, arról, hogy mindenkit a tettei, az elért eredményei, és ne szexuális identitása, a származása (stb) alapján skatulyázzunk be.

Az emTV.hu már évek óta részt vesz a Nyitottak vagyunk kampányban, melynek keretén belül idén is megváltoztattuk a közösségi oldalaink logóját. Ettől függetlenül a portfóliónk platformjain mindig nagy hangsúlyt kap a diverzitás fontossága; a hétköznapokban éppúgy, mint a Pride hetében.

Hosszútávú tervetek van a Star Trek hazai népszerűsítése kapcsán. Megtudhatunk erről valami közelebbit?

Igen, bár nem csak a magyarországi, hanem a teljes közép-kelet-európai régióban. Lépésről lépésre haladunk, de valóban hosszútávon tervezünk vele – és az út is hosszú, szükségünk van az építkezésre. Ahogy azt a kétezres évek derekán is megtapasztalhattuk, hatalmas potenciál rejlik a magyar rajongókban. Őket szeretnénk elérni, megszólítani és minél jobban aktivizálni, valamint az újakkal megismertetni a Star Trek világát és értékrendjét.

Jelenleg Magyarországon csak a Voyager néhány évadának ismétlése, az utolsó négy mozifilm, valamint az új Kelvin-filmek láthatóak rendszeresen tévéképernyőn. Szeretnénk, ha mind a filmek, mind a sorozatok képernyőn lennének – ahogy a Star Trek: Discovery is. Ezért folyamatosan tárgyalunk meglévő és potenciális partnereinkkel, televíziós társaságokkal.

Milyen terveitek vannak még?

A közreműködésünkkel és anyagi támogatásunkkal hamarosan megalakul egy rajongói egyesület, akikkel kisebb volumenű klubnapokat, ismeretterjesztő beszélgetéseket és programokat szeretnénk szervezni, mígnem jövő tavasszal egy nagyszabású rendezvénnyel ünnepeljük majd meg a Kapcsolatfelvétel napját. A több, mint kétnapos nemzetközi Star Trek ünnepen a rengeteg program mellett külföldi színészek meghívását is tervezzük, de sajnos erről sem árulhatok még el részleteket.

Szintén jövő évi tervünk, hogy szeretnénk regényeket, valamint képregény-sorozatokat elhozni a rajongóknak digitális formában, és tervezzük különböző Star Trek játékok magyar nyelvű kiadását is.

A jogtulajdonosoknak kifizetendő licensz-díjak nélkül is ez egy óriási befektetésnek tűnik. Megéri?

Részletekbe menően természetesen nem beszélhetek róla, de egy gazdasági vállalkozás célja értelemszerűen az, hogy a befektetés ne csak megtérüljön, hanem fialjon is. A mi stratégiánk mögött is egy jól átgondolt üzleti modell áll.

A partnereitek között vannak más scifi-vel vagy konkrétan Star Trekkel foglalkozó oldalak, egyesületek, klubok?

Szoros kapcsolatot ápolunk a Star Trek Baráti Társaság nevű közösséggel. Rajtuk kívül csak különböző tematikus Facebook csoportokban vagyunk jelen.

Végezetül; mit jelent számodra a Star Trek?

Reményt.

emTV.hu // képünk illusztráció

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5412669427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása