Robert Beltran interjú Geneviève Bujoldról, a Star Trek: Discovery-ről, és az ostoba űr-nácikról

2017. június 23. 18:00 - Idaho Ida

Az interjú első részében említésre került a most készülő The Circuit (A Körforgás) című sci-fi antológia, illetve a munka a kilencvenes évek Star Trek "gyárában". A második részben szó esik Geneviève Bujoldról és arról, hogy a Star Trek: Discovery mit tanulhatna a Voyagertől, valamint hogy a Delta kvadránsban játszódó széria mennyire foglalkozott a kilencvenes évek aktuális témáival. A Robert Beltrannal készült interjú folytatása következik.

beltran_chakotay_cover.jpg

Mennyire ismered a Star Trek: Discovery-t, az új, jelenleg készülő Star Trek sorozatot?

"Hallottam róla, tudok róla."

Korábban elmondtad, hogy mi működött jól, és mi nem a Star Trek: Voyager kapcsán. Van olyan tapasztalat, amit szeretnéd, ha figyelembe vennének a Discovery színészei és producerei?

"Nem tudom. Ha valaki odajött volna hozzám, amikor kezdtem a Voyagerön, és azt mondja" [komoly hangra vált] »Hallgass ide! Hét évig dolgoztam Az új nemzedéken, és szeretnék adni egy tanácsot«, "azt mondtam volna »Oké, de köszi, nincs rá szükségem. Dolgoztam korábban is. Színész vagyok«. Kissé önhitt dolog volna megmondani ennek az új csapatnak, hogy mit tegyenek, vagy milyen csapdákat kerüljenek. Már úgyis tudják. Tudják, hogy jó forgatókönyveket kell írniuk, hogy lenyűgözőnek és drámainak kell lennie, és meg kell tartaniuk a közönség figyelmét. Felesleges lenne nekem is elmondanom ugyanezt."

A Discovery már jó ideje a tervezés fázisában van, és történt néhány változás a kulisszák mögött. A te sorozatodban is előfordult ilyen, kezdve Geneviève Bujold távozásával, miközben a bevezető epizódot forgattátok. Milyen volt ez a többi színész számára, hiszen elkezdtétek, megálltatok, és újra kezdtétek mikor Kate Mulgrew csatlakozott az új kapitányként. (Geneviève Bujolddal készült felvételek ebben a posztban!)

"Az egyik ok, amiért szerettem volna csatlakozni a Star Trek: Voyagerhöz, az Geneviève Bujold volt. Mindig is csodáltam, mint színészt. Ő egy csodálatos színésznő. És azt gondoltam, az általa játszott kapitány első tisztjének lenni nagyon vidám lenne, és a közös jelenetek sok kihívást tartogatnának. Szóval amikor távozott, nagyon csalódott voltam és nem tudtam túl sokat Kate munkájáról, de amikor elkezdtünk együtt dolgozni rájöttem, milyen remek választás volt, és nagyon-nagyon tehetséges, és igazán képes egy ilyen szerepre. Szóval részemről sajnáltam, hogy nem működött Geneviève-vel a dolog. De gyorsan megfeledkeztem erről, amikor Kate csatlakozott, mert ő képes volt rá.

De a többiek nevében nem beszélhetek. A színészek az utolsó emberek, akiknek az érzéseit figyelembe veszik ilyen döntések esetén. Azt hiszem, sokkal nagyobb trauma volt amikor Jennifer (Lien) távozott, mint az egész dolog Genevièvee-vel, mert volt rá lehetőségünk, hogy összecsiszolódjunk Jenniferrel, mindannyian kedveltük és igazán jó színésznő volt. Aztán behozták Hétkilencedet, behozták Jeri Ryant, aki egy szép és csodálatos személy, nagyszerű dolgozni vele, és elfelejted. Tovább kell lépned. Hosszú távon igazán nincs nagy hatása. A színészek szemszögéből ez csak egy apró malőr. Azt hiszem a szerkesztők számára sokkal nagyobb fejfájást jelent, mert ők foglalkoznak az emberek elküldésével, egy új karakter létrehozásával és a felvétel és válogatás folyamatával."

beltran_wang.jpg

Szóba került, hogy az új sorozat tárgyalna aktuális, sőt, vitatott témákat is. Természetesen az eredeti Star Trek is ezt tette a hatvanas években. Gondolod, hogy a Voyager többet érinthette volna a kilencvenes évek aktuális témáit?

"Talán. Azt hiszem, egy másik holofedélzet epizód Írországban sokkal vitatottabb témákat feszegethetett volna. De volt néhány érdekes téma, ami felszínre került. »A bajnok« című epizódban egy lehetséges mentális leépüléssel küzdöttem, ami egy családi gén miatt Alzheimer jellegű demenciát okozott, és ez Chakotay legnagyobb félelme volt. Ned Romero játszotta a nagyapámat, aki demenciában szenvedett, és Joe Menosky nagyszerű munkát végzett azzal az epizóddal, az üzenetével, és hogy véghezvitte úgy, hogy nem vágta az emberek fejéhez, hogy »ez a demenciáról szól!«

Volt néhány dolog a szexualitásról is. Volt egy epizód, ahol B'Elanna elkapta a Pon Farrt és nagyon elragadta a vágy és ez problémákat okozott. Azt hiszem, ezek a témák szóra és kifejtésre érdekesek voltak. Volt egy rész a halál utáni életről és egy a Holokausztról. Szóval nem mondanám, hogy távolt maradtunk bizonyos témáktól. De azt hiszem, hogy az ostoba II. világháborús dolog helyett – nem szerettem azokat a részeket –, azt hiszem, más történetszálakat feszegethettünk volna aktuálisabb témákkal."

Nem kedvelted az űr-nácikat?

"Űr-nácik? Nem! Ha német lennék, soha többé nem néztem volna a Star Treket. Ez a német rajongók arcul csapása volt, és ők a leghűségesebb rajongók közé tartoznak. Nagyszerű rajongók, csodálatos emberek. Ha már szóba került, úgy érzem, nem túl jól megírt részek voltak. Nagyon felszínesek voltak, nem túl drámaiak, és inkább az volt a lényege, hogy II. világháborús ruhákba öltöztessenek embereket, és Hétkilenced eljátsszon valami francia énekesnőt. Volt néhány eleme a történetnek amit néhány író érdekesnek talált, de dráma nem igazán volt benne."

Amit még az interjúból megtudhattunk, hogy amikor elkezdte a forgatást a Voyagerben, nem igazán tudta, mibe keveredik bele. Korábban nem követte és nézte a sorozatokat. A rajongókat nagyszerűnek tartja, fontosnak érzi a jelenlétüket.

A korábban említett Angel City Theatre Ensemble-ben rendezett darab egy színjátszó társaság első projectje volt. Jelenleg a következő darabra gyűjtenek. A nyáron rendez egy másik darabot a Los Angeles Theater Center-ben. Tanít még az Kaliforniai Egyetemen Shakespeare-ről és filmszínészkedésről. Lehetséges, hogy 2018 őszén játszani fog az angliai York Theater Royalban a Macbeth-ben, és fellép a bátyja zenekarával is.

Beszélt még a szociális médiáról és a rajongókról. Bár jelen van a Twitteren, máshol nem túl aktív. Nagyon fontos számára a privát szférája, és nem tartja fontosnak és érdekesnek, hogy személyes információkat osszon meg magáról, inkább a munkásságáról ír.

A Kate Mulgrew-val (Janeway, Voy) készült interjút erre találjátok!

emTV.hu // TrekMovie

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8612615821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása