Egy amerikai cég hétszázmillió forintot nyert a valódi trikorder kifejlesztésére

2017. június 22. 09:00 - Ádám // emTV.hu

Hétfőn telefonálsz a főnöknek, hogy beteg vagy, nem tudsz dolgozni menni, mire ő kéri, hogy küld el a trikorder eredményeidet – tudományos fantasztikumnak tűnik, de ma már nem az. Sok dokumentumfilm foglalkozik azzal, hogy milyen mai eszközök feltalálását inspirálta a Star Trek, most viszont egy újabb, talán az egyik legjellegzetesebb kütyü válik épp valósággá.

Az orvosi trikordert a valóságban DxtER-nek hívják, és az XPrize nevű nemzetközi verseny részeként fejlesztették ki, mely 2012-ben indult el a Qualcomm Alapítvány tízmillió dolláros nyereményalapjával. A pályázati feltételek szerint az eszköznek tizenhárom egészségi állapotot kell pontosan diagnosztizálnia, és öt valós idejű egészségügyi értéket érzékelnie, mindezeken felül pedig fontos a praktikusság és a fogyasztói élmény is.

Az amerikai testvérekből álló Final Frontier Medical Devices által kifejlesztett prototípus meglepően közel áll a feltételek teljesítéséhez, nyertek is közel hétszázmillió forintot.

A DxtER egy mesterséges intelligenciának köszönhetően szenzorok segítségével érzékeli a páciens életjeleit, illetve a test kémiai és biológiai funkcióit. Az adatok összegyűjtése után logikai diagnosztikát használ, a referenciaadatok elemzését a klinikai betegadatbázisok és a család kórtörténete is segíti.

dexter.jpg

A második helyen a Dynamical Biomarkers Group végzett a DeepQKit nevű szerkezettel. Ők egymillió dollárt nyertek, és analitikus módszertani diagnosztikai algoritmusokkal párosították a felhasználóbarát eszközt, amit okostelefonon keresztül lehet vezérelni.

A győztes csapatok egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy Gene Roddenberry huszonharmadik századi sci-fi vízióját megvalósítsák, mivel meghaladták a felhasználói élményre vonatkozó verseny követelményeit, és csak egy lépésre vannak attól, hogy teljesítsék a tizenhárom betegségállapot diagnosztizálására vonatkozó kihívást jelentő referenciaértékeket.

A Qualcomm Alapítvány egymilliárd forintot költött a digitális egészségügyi ökoszisztéma előmozdítására.

emTV.hu // Movie Pilot

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5412612435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása